Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Ecos del Cosmos: Torna Cosmos

El Cosmos és tot allò que és o va ser o serà alguna vegada.

Així va començar la mítica sèrie de divulgació astronòmica Cosmos, un viatge personal, el presentador de la qual va ser l’astrofísic nord-americà Carl Sagan.

Als anys 80 l’exploració espacial tot just començava. Les naus Voyager viatjaven ràpidament explorant els planetes exteriors (Júpiter, Saturn, Urà i Neptú) mentre les Viking aterraven suaument en la superfície marciana. La humanitat, encara que fóra a través de les seues màquines, deixava l’entorn pròxim Terra-Lluna i explorava el final del Sistema Solar. Quelcom havia canviat. La nostra espècie començava a expandir-se per l’espai i això creava un nou panorama, noves preguntes sobre el nostre paper a l’Univers.

Qui s’adonà d’aquest canvi va ser l’astrofísic nord-americà Carl Sagan. Potser a les generacions actuals no els diga res el nom però aquest professor de la Universitat de Cornell (New York) revolucionà el món de la divulgació científica. En aquella època no existia internet, ni el telescopi espacial Hubble i tot just començàvem a vore la cara dels planetes. Només a través de la televisió podíem conèixer aquest nou món del nostre sistema solar. Carl Sagan, a través dels seus llibres de divulgació científica, va anant transmetent tot els seus pensaments sobre aquesta nova visió de l’univers però va ser la sèrie documental Cosmos, un viatge personal, produïda per la cadena pública de Califòrnia KCET en que al llarg de 13 capítols, explicà els principals fets de la història de l’astronomia, la formació de l’univers, la falàcia de l’astrologia, la teoria de l’evolució de les espècies, el nostre lloc en l’univers, la possibilitat de vida extraterrestre, etc… Per al projecte comptà amb la productora audiovisual Ann Druyan, la seua parella d’aleshores.

De tot això i de la nova sèrie Cosmos, parlàrem a RàdioUni, la ràdio de la Universitat de València.

Podcast, Ecos del Cosmos, 14 març 2014

Hui parlem sobre l’estrena mundial de la nova sèrie ‘Cosmos, una odissea espacio-temporal‘, fent referències a l’antiga de Carl Sagan. Celebrem el cinquanta aniversari del descobriment de la radiació còsmica de fons. Parlem dels Oscars que ha rebut la pel·lícula ‘Gravity’. I, a més, les nostres seccions habituals d’Actualitat Astronòmica i Astroconcurs.

Imatges: 1.- Carl Sagan, en un moment de la sèrie. 2.- Cosmos, el llibre de la sèrie en català. UB., Omnis cellula.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ràdio i televisió per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent