Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 28 d'abril de 2014

Barbaritats a la muntanya de Cullera

Fa dos dies es va encendre la muntanya de Cullera a causa del castell de focs d’artifici que cada any es llança per celebrar la Baixada de la Mare de Déu del Castell. Venint de Gandia, ja arribant a Tavernes, vam ser testimonis de com s’enlairaven els coets, en un dia ventós i sec, en la festa grossa de la població veïna.Aquest incendi m’ha fet recordar les agressions que s’han fet a aquesta muntanya des del anys 60 cap ací. Si hi passegeu per la muntanya, que s’ho val i molt, hi ha bones vistes a la Ribera i a la Safor però també és un bon exercici per descobrir, just al cim, un model d’urbanisme desfasat i fracassat amb tot de carrers, voreres, i solars d’una urbanització sense cap construcció. Ara però, des de fa poc, es vol tornar a posar en marxa l’edificació d’aquesta zona malgrat la crisi. Quins interessos hi ha allà dalt?

Per acabar-ho d’arreglar, i també des del anys 60, un enorme cartell anunciador del poble de Cullera es pot veure des de tota la Ribera. Sobre la mateixa vessant de la muntanya es pintaren de blanc les lletres del poble en un cartell de 180 metres d’amplada per 35 d’altura. En aquella Cullera que atreia turistes sobretot de les comarques valencianes però també gent de fora, el cartell era un reclam perfecte, que, com deien les autoritats d’aleshores, competia amb l’altre cartell famós, el de Hollywood.

Però resulta que el cartell de la meca del cine és més gran i no pogueren inscriure les grosses lletres del topònim de la ciutat riberenca en el llibre Guinness dels rècords mundials. Per això volgueren anar més enllà i fer-lo encara més visible. I si li posem llum i que Cullera també siga coneguda per la nit?, es degué pensar.

Així és com l’any 2008, la corporació presidida per Ernesto Sanjuán (PP) va decidir engegar un projecte d’il·luminació, a la qual s’afegí entusiasta la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana.

Com es deia en la notícia de Levante l’any 2008: “En paraules del regidor de Turisme, Manuel López, les lletres pintades sobre la muntanya són “la millor tanca publicitària que podríem tenir en la nostra ciutat“. La il·luminació s’inclou dins de la campanya de promoció de Cullera que el Pla de Dinamització del Producte Turístic desenvoluparà en 2009. El projecte té un pressupost de més de 240.000 euros, dels quals la Consellería de Turisme ha aportat 120.000.”

Així és com a principis de l’any 2009 es posà en marxa l’enllumenat del cartell amb projectors de 60 cm d’ample i amb moltes dificultats a causa d’una pendent del 85%. Tots estaven ben contents encara que també hi van haver protestes en persona i a través dels mitjans de comunicació a causa del malbaratament econòmic i pel mal gust de l’enllumenat nocturn, encara que l’alcalde els deia que no tenien ni idea de política. La llàstima és que el govern municipal acabava d’assabentar-se que San Francisco té un cartell encara més gran pintat a la muntanya però no se sabia encara si el tenia il·luminat. Potser encara es podia aconseguir el títol al llibre dels rècords.

L’espertèntica història del cartell il·luminat de Cullera no acaba ací. A principis de l’any passat els amics del coure es fixaren en l’enllumenat i s’endugueren 2000 m del cablejat de coure deixant durant unes setmanes el cartell a fosques. Això ho pague jo, degueren pensar en alguna reunió del govern municipal. Total, tornar a posar el cablejat només costaria uns 6000 euros. Aquesta vegada la posaren d’alumini com es pot llegir clarament a la caseta que distribueix els cables als projectors del cartell.

No sé si el poble de Cullera ha aconseguit estar en algun llibre de rècords pel famós cartell. El que si que hi ha és que ha augmentat la contaminació lumínica del poble i de la Ribera. La il·luminació del cartell amb potents reflectors de llum blanca és altament agressiva per al medi ambient com he contat moltes vegades per ací mateix. Cal recordar, per a qui no sàpia on està Cullera, que està ben prop dels arrossars, d’algunes marjals litorals i no massa lluny del límit sud del Parc Natural de l’Albufera.

I de contaminació lumínica, d’excés d’il·luminació i de malbaratament de recursos en són especialistes a Cullera. Un altre exemple de fa poc és el nou cartell, també il·luminat per suposat, de la rotonda de l’entrada nord del poble, que ha costat uns 20000 euros a les arques municipals. La televisió de Cullera en parlava ben clarament.

Imatge 1: Peu de la foto al Levante del 2008: “Cullera va començar ahir les proves per a il·luminar el cartell de la muntanya i al mateix temps ultima les gestions per a entrar en el llibre Guinness per tenir el cartell més gran il·luminat sobre una muntanya”. Vicent M. Pastor.

Imatge 2: Lletra E del cartell de Cullera. Enric Marco.

 Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent