En els apunts anteriors he contat les experiències de la meua observació del trànsit de Venus. No vaig haver de desplaçar-me massa ja que la platja de Gandia es troba a només 15 km de casa i, per tant, la molèstia del desplaçament no va ser una gran proesa.Tanmateix, altres companys i amics si que feren un esforç addicional per observar en millors condicions el darrer pas de Venus d’aquest segle. Així, els membres de l’Agrupació Astronòmica de la Universitat de València, estudiants i doctorants de ciències bàsiques la majoria, marxaren el dia anterior al cim del Bartolo (703 m) al Parc Natural del Desert de les Palmes, ben prop de Castelló. Allí passaren la nit al ras tots preparats per veure la primera llum del dia 6 de juny. Segons ja vaig explicar en altre apunt, el tercer contacte, en el que el disc de Venus toca internament el disc solar, només es podia veure al nord de Sagunt. I si, a més a més, l’alba es veia des d’un punt elevat, podrien observar abans el moment de l’eixida solar ja que la veurien per sota de l’horitzó de nivell del mar.
Com va declarar a Levante-EMV, Javier Navarro, president de l’AAUV, a l’estar el Bartolo “més a l’est i al nord que València, així com a una major altura -i aconseguir per tant un horitzó observacional més baix- hem pogut veure el Sol quatre minuts abans“. L’esforç, afegeix, “ha valgut la pena, perquè hem vist un major recorregut de Venus“.
I és quan Roger Mira, membre de l’equip, obtingué aquesta magnífica fotografia a les 6:34, moments abans del tercer contacte. En aquesta es veu com Venus encara roman totalment dins del disc solar.
Però l’aventura de l’amic astrònom Joanma Bullon ha estat encara més espectacular ja que, en cotxe, s’ha desplaçat per tota Europa fins arribar a Inari, Finlàndia per observar completament el pas de Venus per la cara solar. Com ja faig contar, a Europa, només en les seues regions septentrionals, era possible veure Venus sense entrebancs ja que, ara mateix allí, el Sol pràcticament ni s’alça ni es pon i sempre està visible. I una de les millors imatges de Joanma ha estat mostrada en tots els canals de televisió en el programa informatiu de l’oratge (l’Oratge canal 9, El Temps TV3, El Tiempo RTVE y Meteorología Canal 9).
Un bon resum de les observacions del trànsit es va presentar al final del progrma del temps de la 1 de TVE del dia 6 de juny (mireu a partir del minut 11:22 si no voleu veure tota la previsió del temps per al dia 7). A banda de veure la foto des de Inari, Finlàndia, també veurem fotos des de Menorca, Palma, Pals, Cap de Creus, Barcelona, Sabadell, Castelldefels, Mallorca, Turó de l’Home, Muro, Calella, Gandia i Dénia. Una plèiade d’observadors del nostre país que estava afavorida per les condicions de visibilitat del trànsit.
Fotos:
1.- Venus sobre el Sol des de Inari, Finlàndia. Fixeu-vos que està encara sobre el disc solar sense contacte amb el limbe. Juanma Bullón, amb permís.
2.- Venus molt prop del tercer contacte des del Bartolo, Parc Natural del Desert de les Palmes. Roger Mira, amb permís.
Aquests moments són molt especials i únics. Gràcies per totes les teves explicacions.
Bon vespre !