El cel d’abril de 2008

Fidel a la cita mensual diposite aquest apunt sobre la posició d’estels i planetes al nostre cel. El mes d’abril ja ha començat i amb ell també tenim una hora més de separació de l’horari solar. Ara el Sol eixirà i es pondrà una hora de rellotge més tard.

Si mirem cap al sud-oest i alçant prou el cap veurem el planeta roig, Mart. El planeta, que ara brilla més que la majoria d’estrelles, està situat a la constel·lació de Geminis. Serà visible durant tot el mes. El planeta Saturn serà observable tota la nit en la constel·lació de Leo, ben prop de Regulus, l’estel principal d’aquesta.

Júpiter és veurà poc abans de l’eixida del Sol en la constel·lació de Sagitari. El dia 27 d’abril la Lluna s’hi acostarà.

Segueix …

La constel·lació de Canes Venatici (Wikipedistes en català, a veure si desenvolupeu l’article!) o els Llebrers és una petita regió del cel entre el Bover i l’Óssa Major. Representa els gossos, Chara i Asterió, que du lligats el bover i que acacen la gran óssa. La constel·lació va ser creada per Johannes Hevelius l’any 1687 amb estels que abans formaven part de l’Óssa Major. Només té dues estrelles brillants, Alfa i Beta Canum Venaticorum. La primera, Alfa, rep també el nom de Cor Caroli Regis Martyris. Aquest nom va ser posat una vegada restaurada la monarquia a Gran Bretanya el 1660 per suggeriment del metge de la cort Sir Charles Scarborough en honor del rei Carles I d’Anglaterra, decapitat el 1649. Actualment el nom de l’estel s’ha escurçat a Cor Caroli.

En aquesta zona del cel podem trobar objectes ben interessants. Un d’ells és el cúmul globular M3, descobert per Charles Messier el 1764. És un dels cúmuls més grans i brillants que té fins a 500.000 estels. M3 és troba orbitant la nostra galàxia, com tots els cúmuls globulars, i està a uns 33.900 anys llum de nosaltres.

Un altre objecte important que podem trobar als Llebrers és M51 o Galàxia del Remolí. És una galàxia espiral que s’observa de front i que es troba a uns 23 milions d’anys llum de nosaltres. Va ser també descoberta per Charles Messier el 1773. Més endavant l’astrònom Pierre Méchain va descobrir NGC5195, una galàxia menuda que interactua amb M51. Fa poc s’ha descobert que la Galàxia del Remolí té un forat negre en el seu centre.

Aquest mes sols trobarem el planeta Mercuri mirant cap a l’oest, poc després de la posta del Sol però només a partir del dia 26. Anirà, a cada dia, augmentant la seua separació del sol ponent i serà cada vegada més fàcil de veure. Ara, això sí, la seua visió no durarà més d’una hora després de la posta.

Si mirem cap al sud-oest i alçant prou el cap veurem el planeta roig, Mart. El planeta, que ara brilla més que la majoria d’estrelles, està situat a la constel·lació de Geminis. Serà visible durant tot el mes. A llarg d’abril anirà, dia a dia, movent-se a través de la constel·lació de Geminis. El planeta Saturn serà observable tota la nit en la constel·lació de Leo, ben prop de Regulus, l’estel principal d’aquesta.

Júpiter és veurà poc abans de l’eixida del Sol en la constel·lació de Sagitari. El dia 27 d’abril la Lluna s’hi acostarà.

El dia 6 d’abril tindrem una Lluna en fase de nova. El 12 de abril la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent. Finalment tindrem lluna plena el 20 de abril, i quart minvant el 28.

La nau Cassini de la NASA continua sobrevolant Saturn i el conjunt dels seus satèl·lits. El passat 12 de març Cassini va passar sobre la lluna Encèlade a una velocitat d’uns 15 km/s a través de dolls similars a guèisers d’aigua gelada. La nau va prendre valuoses mesures que podrien donar indicis de la presència d’un oceà d’aigua o de materials orgànics en l’interior de la petita lluna.
 
La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 d’abril de 2008, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Foto: La galàxia del Remolí o M51. Crèdits: S. Beckwith (STScI) Hubble Heritage Team, (STScI/AURA), ESA, NASA

Figura adjunta: Mapa celeste per al mes d’abril 2008. Vàlid per al dia 1 d’abril a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.

2 pensaments a “El cel d’abril de 2008

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.