Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 4 de març de 2008

La mort del milicià, altra volta

Fa uns dos anys vaig quedar atrapats en l’estudi de la famosa foto de la mort del milicià. Hugo Doménech i Raúl Riebenhauer van rodar el documental La sombra del iceberg amb l’ajut de Xavier Crespo de la productora Dacsa. En aquesta obra qüestionen diversos aspectes de la fotografia més famosa de la Guerra Civil.

Com a astrònom vaig col·laborar en l’obra en calcular l’hora aproximada en que es va fer la foto a partir de l’estudi de l’ombra que fa el milicià.

En un altre apunt ja vaig parlar de l’estrena del documental a la Mostra de València. Allí podeu anar si voleu saber coses generals. El diumenge passat, però, en la secció comarcal del diari Levante va eixir una entrevista que em feren ja fa un temps. Donat que fora de la Safor poca gent l’haurà pogut llegir, vos deixe adjuntat l’article en aquest apunt per si algú té algun interés.

El titular és un pel massa exagerat però aquest aspecte és la marca de la casa Levante.

 



  1. En el seu moment vaig llegir l’apunt del milicià, i ara el torne a rellegir i em produeix un doble sentiment: un, positiu, que és comprobar com es poden extraure conclusions i avanços relacionant diverses disciplines científiques; l’altre, una mica agridolç que no sabria com explicar; val que la intenció de Cappa va ser determinant i lloable, però que et diguen ara que allò era un muntatge és com si li llevara una mica de valor afegit. No se si s’enten açò… Es un poc com aquell Enric Marco (mira tú que hi ha noms i cognoms al món, eh?) que fingí ser presoner als camps de concentració i fa poc es descobrí que era fals: segurament la seua intenció era molt bona.

    De totes maneres no arribe a comprendre: solament és un muntatge l’horari, o també ho és el milicià i el fet de la seua mort?

    Xà, fa igual, no vull saber-ho…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cinema per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent