Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

L’Any Internacional de l’Astronomia

Fa ara 399 anys l’astrònom Galileo Galilei va mirar el cel per primera vegada amb el seu telescopi. Els descobriments que va fer amb aquest instrument van capgirar per sempre el nostre coneixement de l’Univers.
És per això que la Unió Astronòmica Internacional i la Unesco han declarat 2009, Any Internacional de l’Astronomia, just quan es complesquen 400 anys justos.
Els objectius d’aquest any és acostar aquesta ciència al públic en general i amb aquest propòsit s’estan dissenyant un muntó d’activitats per a fer a casa, en família o a l’escola.
En aquest bloc i sota la categoria IYA2009 posaré totes les activitats a realitzar. Algunes ja comencen a fer-se aquests dies.

Segueix…

La Unió Astronòmica Internacional va llençar la proposta de declarar 2009 com a Any Internacional de l’Astronomia (des d’ara, IYA2009). La UNESCO ha adoptat aquesta proposta. El lema, dificil de traduir:"The Universe, Yours to Discover” ha estat adaptat a diverses llengues, malgrat que encara no al català. Significa alguna cosa com L’univers per a que el descobresques. IYA2009 té el seu origen en la commemoració del 400é aniversari de la primera observació telescòpica de Galileo Galilei. Preten ser una celebració global de l’astronomia i de la seua contribució a la societat i la cultura. Es farà molt d’enfasi en l’educació i l’interés dels joves. Moltes de les activitats previstes es faran a nivell global/mundial per a que simultaniàment es realitzen a tot arreu. L’IY2009 s’estructura per estats.

A l’Instituto Astrofísico de Andalucia s’hi troba la seu del node de l’estat espanyol. A mitjan mes de gener s’hi va realitzar una reunió general per preparar les activitats a desenvolupar a l’estat. La web de AIA-IYA2009 dóna complida informació de tot el que es va a fer.

En pròxims apunts proposaré algunes activitats a realitzar. Seran fàcils de fer. Si voleu col·laborar en el coneixement d’aquesta ciència, que l’any que ve fa anys rodons, sereu benvinguts.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de IYA2009 per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent