Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Dijous de bon matí: eclipsi de Lluna

La nit del dimecres 20 al dijous 21, amb permís dels núvols, observarem un interessant eclipsi total de Lluna. El nostre satèl·lit s’anirà enfosquint a poc a poc i adquirint una tonalitat rogenca. Haureu però de matinar…. El màxim de foscor lunar ocorrerà a les 4:26 de la matinada del dijous!

L’òrbita de la Lluna al voltant de la Terra està inclinada uns 5 graus respecte a l’òrbita terrestre al voltant del Sol. Així normalment la Lluna passa per dalt o per baix del Sol i per dalt o per baix de l’ombra que projecta la Terra i, per tant, no es produeixen eclipsis. Però en els punts on es produeix el creuament dels dos plans de les òrbites (els nodes), el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats.

Quan la Lluna s’interposa entre la Terra i el Sol es produeix un eclipsi de Sol. Aquest va ser el cas de l’eclipsi de Sol del 3 d’octubre 2005. Però la matinda del dijous el que veurem serà un eclipsi de Lluna. Aquest fenomen ocorre quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats. Aleshores el nostre satèl·lit entra dins de l’ombra que projecta la Terra en l’espai a causa de la llum solar. La Lluna, que estarà en fase de plena, va enfosquint-se adquirint a poc a poc una tonalitat rogenca.

Podem veure un esquema detallat de l’eclipsi. Els moments destacats de l’eclipsi del 21 de febrer de 2008 són els següents:

Moments destacats Hores, minuts i segons
Començament de l’eclipsi parcial 02:43 
Començament de l’eclipsi total 04:01
Màxim de l’eclipsi 04:26
Final de l’eclipsi total 04:51
Final de l’eclipsi parcial 06:09

Així que l’eclipsi es produirà en unes hores totalment intempestives en plena setmana laboral. No espere moltes fotos de valents insomnes…

Podem esperar a altres eclipsis lunars. La perspectiva no és, però, molt engrescadora. El 16 d’agost de 2008 podrem veure en millors condicions un eclipsi  parcial de Lluna. Tindrem un eclipsi lleugerament parcial el 31 de desembre de 2009,… Després res d’interessant fins el 28 de setembre del 2015 en que després de molts anys tindrem un eclipsi de Lluna complet.
 Així que ja sabeu. Si no voleu esperar 7 anys caldrà agafar la manta al coll i l’abric, eixir a fora i admirar un dels fenomens més curiosos de l’astronomia.

L’Agrupació Astronòmica de la Safor en dóna detalls al seu butlletí quinzenal.

Que el Sol i la Lluna, amb les seues diferents grandàries, es troben a les distàncies justes de la Terra per a que, des de la seua superfície, els dos objectes celestes semblen iguals de grans, i que aquest fet posibilite el fenomen dels eclipsis, és una de les grans casualitats de la natura i de la qual no deixe de meravellar-me.

Foto: Eclipsi de Lluna del 3 de març 2007. Enric Marco



  1. Home de paraula, ens informes de tot l’ecipsi, com vas dir, però tinc per mi que no m’animarè a veure-la la lluna, i mira que m’agrada, si no és que coincideix que em desperti. La puc veure en diferit en alguna web?

  2. Xà, per què no ho ajornem per a la matinada de divendres a dissabte? Així els que treballem podriem vore-ho: fem un soparet divendres i ajudats pels corresponents cubates arribem a les 4 i a les 5 si s’escau.

    Si ZP no ho arregla açò, amenace en votar Rajoy

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent