Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 5 de gener de 2008

Estrenant telescopi

Quina alegria! El telescopi Meade ETX-70AT adquirit al supermercat Lidl va perfecte. Marcelino Álvarez de l’Agrupació Astronòmica de la Safor (AAS) ha posat el seu savoir faire i l’ha configurat en 5 minuts. Ara cap al nord, ara busca una estrella, ara l’altra i ja està. És la joia perfecta per a un astrònom observacional. Una vegada configurat li dius ves allí i, increïble però cert, t’obeeix sense protestar.

Per acabar de fer el rodatge hem anat a una zona fosca de la Marxuquera de Gandia. La troballa del cúmul estel·lar M41, ben a prop de l’estel Sírius, ha estat un regal de la natura. Quants estels….

Segueix…

Ja feia temps que anava darrere del petit telescopi de Meade ETX-70AT que sembla que només ven Lidl al voltant de Nadal com a superoferta. Enguany és la meua, pensava, però el dia de l’oferta no vaig arribar a temps. Davant de mi, un aprenent d’astrònom s’emportava l’últim. Així que ja havia perdut l’esperança de poder-lo gaudir enguany. Però resulta que Paco Pavía (AAS) en va trobar un a Calp i va tindre l’amabilitat de comprar-me’l. Moltes gràcies, Paco!

El telescopi Meade ETX-70AT és del tipus refractor (de lents) amb un objectiu de 70 mm. La focal és només de 350 mm i per tant és pot considerar un telescopi petit. Però el que el fa gran és la seua lleugeresa, la seua facilitat d’ús i el més important te incorporat de sèrie el programa Autostar pel qual, una vegada li poses en quina posició terrestre et trobes, és a dir la latitud i longitud, l’hora i el dia en que estàs i una vegada ha trobat la posició de dues estrelles conegudes (només la primera vegada) el telescopi és capaç de saber on es situen tots els objectes celestes. Només has de dir-li on vols anar. Estels, nebuloses, cúmuls estel·lars i galàxies, tot a l’abast, pitjant només un botó.

Una vegada configurat el telescopi, s’havia d’estrenar en el seu camp. Els membres de l’AAS marxarem al camp d’observació de la Marxuquera per fer, potser, les darreres observacions del cometa 17P/ Holmes del qual ja vaig parlar en aquest apunt i per buscar el cometa 8P/ Tuttle que prometia molt però que actualment no passa de la magnitud 6 integrada (és a dir si concentrarem tota la lluminositat en un punt brillaria con un estel de 6ena magnitud, l’estel més dèbil visible a ull nu).
 

Jo vaig jugar amb la meua nova joguina. Prop de Sírius, sabia que existeix un cúmul estel·lar interessant, el M41, (foto, no meua). Allí estava l’agregat estel·lar. La meua guia del cel em diu que M41 és un cúmul obert situat a 2.300 anys llum i que conté unes 80 estels de magnitud 7. L’àrea de cel coberta és tan gran com la Lluna. La visió del cúmul, desenes d’estels sobre un fons de sutja,  em va donar tanta satisfacció que no vaig poder fer un crit d’alegria. Fins i tot, la foscor era tan gran que era capaç de veure’l a ull nu. Semblava el Pirineus, tot ple d’estelles. Després vaig buscar els planetes visibles. El més brillant és Mart, en mig de les banyes de Taurus i més avall Saturn ja havia eixit.

Avorrit de trobar tot el que ja coneixia al cel en pocs minuts de manera automàtica com el residu de la supernova de 1054, la M1, la galàxia d’Andròmeda M31, etc…, mentre que abans trigava desenes de minuts en trobar-ho a ull, vaig decidir utilitzar el programa Tonight’s Best del programa Autostar del telescopi. És un passeig real per les meravelles del cel només pijant un botó. Et fa unes ofertes que si les acceptes t’hi porta directament. Quantes nebuloses noves he vist, quants cúmuls estel·lars a l’abast de la mirada….

Els núvols alts del nord van començar a entelar el cel cap a la 1 de la matinada. Bon moment per fer l’última xerrada, desmuntar el telescopi i marxar cap a casa.


Foto: El meu regal de Reis. Un ETX-70AT. Enric Marco



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Telescopis i observacions per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent