Posar nom a una estrella?

Les preguntes que fa la gent als que ens dediquem a les coses de més amunt són de vegades d’allò més estranyes. Avui m’han demanat, per telèfon, si era possible posar-li nom a un estel i si això era un bon regal de Nadal.

Primerament la sorpresa, per a adonar-nos en quin país vivim. Després de contestar amablement la senyora en valencià, rep la següent resposta.
Estoy hablando con Barcelona? I jo, amablement, li dic que no. Li conteste des de València…

La pregunta era si es podia posar efectivament nom a un estel. Ho havia vist per internet i li semblava un bon regal. Es referia a certes empreses (també en Espanya) que fan l’agost venent fum. Li he dit que és equivalent a voler posar-li nom al teu arbre preferit i que senzillament és una estafa. Aquestes empreses et donen un certificat i la posició al cel de l’estel amb el teu nom però aquest nom no l’utilitzarà ningú més.

De fet, la majoria d’estels brillants del cel ja tenen un nom que prové dels antics grecs o àrabs. D’altres menys brillants tenen el seu nom o número en diversos catàlegs estel·lars compilats des de l’antiga Grècia (Hiparc) fins l’actualitat. La responsable actual de la diversa nomenclatura astronòmica, la que s’encarrega de posar nom a estels, planetes, satèl·lits i a qualsevol altre objecte celeste és la IAU (Unió Astronòmica Internacional). Aquesta unió dels astrònoms mundials ja ha dit la seua en aquest comunicat sobre l’afer de les estrelles en venda.

Així que ja ho sabeu. No compreu fum. Millor si convideu a la parella a un bon sopar…. 

Un pensament a “Posar nom a una estrella?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.