Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El planeta Mart s’aproxima a la Terra

Mart, el planeta desèrtic rogenc, s’aproxima a la Terra cada vegada més. Ara s’hi pot veure com un punt molt brillant a partir d’unes hores després de la posta de Sol en direcció a l’est. Dilluns 26 de novembre de 2007 i també el dia següent, podrem presenciar com aquest cos tindrà un encontre aparent amb la Lluna. Bona ocasió per identificar al déu guerrer del cel.

Mart serà el planeta dominant del cel els pròxims mesos. Cada vegada serà més i més brillant, ja que la seua distància a la Terra serà cada vegada menor. De fet, el proper 18 de desembre Mart es trobarà només a 88,42 milions de quilòmetres, 0.58935 unitats astronòmiques, és a dir una mica més de la meitat de la distància de la Terra al Sol. Sis dies després (el 24 de desembre) Mart, la Terra i el Sol és trobaran alineats. És diu aleshores que Mart està en oposició. En estar a 180 graus del Sol, amb vèrtex a la Terra, Mars es veurà molt bé durant tota la nit i cap a les 24 h. es veurà cap al Sud.

L’òrbita del planeta té una durada d’uns dos anys, per això aquesta màxima aproximació a la Terra es repeteix cada dos anys. És el temps que aprofiten les agències espacials per enviar-hi les seues sondes d’exploració marciana. La darrera ha estat la Mars Lander Phoenix, llançada el passat 4 d’agost. El viatge interplanetari la durà a aterrar al pol nord de Mart el 25 de maig de 2008. Allí, durant un període d’uns tres mesos, amb l’ajut d’un braç robòtic, escarbarà en el gel marcià per buscar evidències de vida passada. També estudiarà la història de l’aigua a Mart, en un moment en què totes les proves obtingudes pels robots que ja hi són en aquest planeta ens confirmen que en el seu passat tenia un immens oceà en l’hemisferi nord.

Ara, per tant, Mart ha d’estar present en els nostres passejos celestes. Utilitzant un telescopi podem veure’l com un petit disc amb el pol nord gelat i algunes ombres fosques de l’orografia marciana.

Mart es troba ara en la constel·lació de Gèminis, a la dreta de la d’Orió. Per als que tingueu dificultats per orientar-vos en els camins celestes, trobar la constel·lació i el planeta serà molt fàcil les nits del dilluns 26 i 27 de novembre. La Lluna, pràcticament plena, passarà molt prop del planeta roig, a només dos diàmetres lunars. No em digueu que no podeu trobar la Lluna. Doncs si ho feu també trobareu Mart.

Sort, i gaudiu de l’espectacle, amb telescopi, prismàtics o a ull nu.

Foto: Millor vista del planeta Mart obtinguda pel telescopi espacial Hubble. 2 de maig de 1998.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent