Pasqua

Després de tres setmanes seguides de pluja, frescor i núvols, el Sol ha començat a lluir al País Valencià. Els xiquets i docents tenen festa des del Dijous Sant i demà tornen a l’escola. Com diem la dita: Sempre plou quan no hi ha escola!!.

Alguns projectes lúdics amb els nens s’han suspés. No hem pogut anar a menjar la mona al camp, ni anar al Clot de la Font a veure com naix el riu Vedell.
Els projectes astronòmics, com els dos o tres rellotges de Sol que porte entre mans s’han hagut d’ajornar per falta de rajos de Sol que marquen les ombres. Ja en parlaré en aquest bloc quan estiguen en marxa, si el Sol ens acompanya…

Avui, dia de Sant Vicent Ferrer, patró del País Valencià, veig des de casa quatre de les torres de més de 30 metres de l’alta tensió (ací, ací i ací) que ens han posat travessant la Valldigna, malgrat les 3 manifestacions en contra.

I prepare les activitats de la setmana. Conferència a la Biblioteca de Gandia el dijous per al Club de Lectura i el divendres visita a l’Aula d’Astronomia dels xiquets de 6 anys del col·legi públic Villar Palatsi de Paterna. Els nens vindran a l’Aula d’Astronomia per endinsar-se en el món de l’astronomia i veure en directe el Sol, de manera segura, si es digna a aparéixer. Els nens d’aquestes edats són els més atents i els que fan les preguntes més intel·ligents. Així que ho passaré bé.

I per acabar podem posar la nota astronòmica. Acaben les festes de Pasqua però a tots ens mareja que cada any vagen variant de data. De vegades el dia de Pasqua cau a finals de març i d’altres cau a finals d’abril. El dia de Pasqua és mòbil.
Tot té un fons astronòmic i va lligat a la lluna plena. L’assumpte es va tractar al concili de Nicea de l’any 325. I allí es va fer una definició exacta.

Es considera diumenge de Pasqua el diumenge següent a la primera lluna plena de primavera (o siga, que caiga a partir del 21 de març, inclòs).

Com que el càlcul dels dies on cauen les llunes plenes és complicat (sense ordinador ni calendari!) existeix l’algorisme de Gauss per fer-ho més fàcil.
Podeu llegir-ho tot a l’article de Vikipèdia, aquesta vegada prou complet.

Ah! Felicitats a tots els Vicents.

2 pensaments a “Pasqua

  1. I les coses interessants que ens contes.  "El diumenge següent a la primera lluna plena de primavera"…no ho sabia. M’agrada saber-ho. Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *