Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 2 d'abril de 2007

El mes d’abril 2007

Tres planetes seran visibles fàcilment al cel durant aquest mes, Venus a la posta, Saturn durant tota la nit i Júpiter a la matinada.

I el 25 d’abril, 300 anys després de la Batalla d’Almansa, la Lluna i Saturn es situaran prop un de l’altre. Casualitats còsmiques que fan bonic….

La constel·lació d’Antlia o Màquina Pneumàtica és una petita constel·lació difícil de veure des de les nostres latituds ja que sempre es troba molt baixa. A l’abril és quan la podem veure a més altura sobre l’horitzó en direcció al sud. És una constel·lació moderna ja que va ser creada cap a 1750 per l’astrònom Nicolas Louis de Lacaille quan aquest treballava a l’observatori de Bona Esperança a l’Àfrica del Sud. L’estrella més brillant és Alfa Antliae, de magnitud 4,3, és a dir tan dèbil que només la veurem amb cels foscos.  Representa la bomba d’aire amb la qual els físics dels segles XVII i XVIII treien l’aire d’un recipient hermètic per tal d’aconseguir una baixa pressió. Amb aquests experiments, Otto von Guericke va demostrar que l’aire pesa i que el so no es transmet pel buit. L’experiència més espectacular va ser quan va ajuntar dos hemisferis formant una esfera. En fer-hi el buit, 8 cavalls estirant per cada banda van ser incapaços de separar-los. La bomba pneumàtica també es feia servir amb finalitats lúdiques com, per exemple, veure què li passava a un ou o a un conill o una gallina vius dins d’una campana transparent quan es treia l’aire.
 
A la posta de Sol podrem veure Venus cap a l’oest. El dia 20 una fina lluna creixent es trobarà dalt i molt a prop d’aquest planeta. Tracteu de fer-li una foto.

Júpiter eixirà a la matinada pel al sud-est, cap a les 3:00 h. a principi de mes i cap a la 1:00 h. a finals de mes. Mart es veurà poc abans de l’eixida del Sol. El 14 d’abril la Lluna tindrà un encontre pròxim amb el planeta roig.

Saturn estarà visible a partir de les primeres hores de la nit en direcció sud. Serà el rei de les nits del mes d’abril. La nit del 25 d’abril la Lluna en quart creixent se situarà prop de Saturn com si els dos volgueren fer un homenatge als que defensaren l’antic Regne de València en la batalla d’Almansa que justament eixe dia farà 300 anys.

Aquest mes ja ha començat amb un avançament de l’hora. Ara estem dues hores per davant de l’horari solar i per consegüent els matins seran més foscos, mentre que les vesprades es faran molt més llargues.
 
La Lluna serà plena el 2 d’abril, mentre que el 10 estarà en fase de quart minvant. El dia 17 tindrem una Lluna en fase de nova. Finalment, el 24 d’abril, la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent.

Un treball publicat recentment per Michael Brown, el descobridor del planeta nan Eris que va resultar ser més gran que Plutó i va provocar l’eliminació d’aquest astre de la llista de planetes, ha tornat a fer una gran aportació a la comprensió de la formació del Sistema Solar.  Ell i els seus col·laboradors han estudiat el cos 2003 EL61, situat al cinturó de Kuiper, lloc on es troba també el planeta nan Plutó i han observat que és realment un cos molt estrany perquè té la forma d’un baló de rugbi, tot i que originàriament era esfèric. Ara han descobert que va ser colpejat per un altre astre fa uns 4,5 milions d’anys, en l’època en què la Terra s’estava formant. Aleshores va adquirir una forma el·líptica, amb un parell de llunes, mentre multituds de fragments de gel més menuts escaparen cap al Sistema Solar intern i fins i tot impactaren contra la Terra. 2003 EL61 està format bàsicament per gel i com que la seua òrbita és inestable s’espera que finalment caiga cap al Sistema Solar intern i passe prop de la Terra. Aleshores 2003 EL61 desenvoluparà una immensa cua com qualsevol cometa però unes 6000 vegades més brillant que el cometa Hale-Bopp que vam veure l’any 1997. Aquest espectacle,  però, serà per a una humanitat del futur, si aquesta encara existeix, ja que es produirà d’ací a uns 1000 milions d’anys.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 d’abril del 2007, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Figura: Mapa celeste per al mes d’abril 2007. Vàlid per al dia 1 d’abril a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent