Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Observant les estrelles a Gandia

El cel va estar clar i net durant l’observació al costat del riu Serpis i molt a prop del Palau Ducal de Gandia. Els membres de l’Agrupació Astronòmica de la Safor van proporcionar els telescopis per a que tots puguerem gaudir de l’espectacle del cel de finals de l’hivern.

Al final el cel es va fer net. Els núvols que havien estat tot el dia cobrint la volta celeste es van esvair només una hora abans de l’observació astronòmica, el temps just per no haver d’ajornar-la. La nit del dijous 22 de febrer, a partir de les 19:30 h. poguérem realitzar l’observació d’astronomia que teníem prevista.  Aquesta visita als objectes celestes va anar a càrrec de l’Agrupació Astronòmica de la Safor, amb la col·laboració de la revista Quinzedies que va anunciar-la en els seus últims números. El lloc d’observació triat va ser el Parc Tirant lo Blanc, dalt del pàrking del riu Serpis al final del Passeig de les Germanies a Gandia. La visita estava oberta a tot el públic de Gandia però també als lectors de la comarca de la Safor i de les comarques veïnes.


S’instal·laren tres instruments: uns prismàtics amb trípode, un telescopi reflector i un altre refractor motoritzat. Cada instrument tenia assignat un astrònom per a explicar els objectes que s’estaven mirant. Una quarantena de persones s’acostaren pel Parc per gaudir en directe de l’observació del cel, però a més de mirar també preguntaren als astrònoms els seus dubtes sobre l’univers. Els membres del Club de Lectura en Veu Alta de la Biblioteca Central de Gandia també es van presentar junt amb la seua coordinadora Adriana Serlik. Es dóna la circumstància que el Club va a dedicar el mes d’abril a la lectura del llibre de temàtica astronòmica “Mariners que solquen el cel” de Vicent Martínez. Per tant, l’observació va ser per a ells una bona ocasió per a animar-los a la lectura. D’altra banda, volem anunciar que l’Agrupació Astronòmica de la Safor té programada una exposició per al mes d’abril sobre els últims eclipsis solars que es farà al claustre de la Biblioteca Central de Gandia.  Ja informarem detalladament sobre el tema en pròxims posts d’aquest bloc.


Alguns membres de l’Agrupació Astronòmica, com el seu president Ángel Ferrer, Marcelino Álvarez, Paco Pavía i Josep Emili Arias, entre altres, i jo mateix,  mostràrem la Lluna, el planeta Saturn, els cúmuls estel·lars de les Plèiades i el Pessebre, la magnífica nebulosa d’Orió i les constel·lacions. La Lluna va sorprendre els visitants pels seus cràters, produïts per gegantescos xocs d’asteroides fa milers de milions d’anys. El planeta Saturn amb el seu anell inclinat, format per milions de trossos de gel i roques, els va deixar bocabadats. A més, al seu costat s’observava el satèl·lit principal Tità, cos amb atmosfera de nitrogen i llacs de metà líquid on aterrà el 2005 la nau europea Huygens. També s’observaren els cúmuls de les Plèiades i el Pessebre. Un cúmul d’estrelles es forma per contracció del gas i la pols d’una immensa nebulosa de gas. En un cúmul es poden comptar centenars d’estrelles, cadascuna d’elles com el nostre Sol, i potser també amb planetes com el nostre Sistema Solar. Quan admiràrem la Nebulosa d’Orió, un dels objectes més espectaculars del cel, els visitants descobriren un núvol de gas gegantí on ara mateix estan naixent estrelles.


També s’observaren les estrelles. Férem un passeig per les constel·lacions per reconéixer-les, distingir els planetes de les estrelles i veiérem com les estrelles van canviant de posició al llarg de la nit. Per a reconéixer les constel·lacions utilitzàrem la carta del cel del mes de febrer publicada en aquest bloc. Es van fer demostracions pràctiques de l’ús de la carta. Els lectors de Quinzedies que tenien dubtes de com fer-lo servir van veure que era ben senzill comparar el full de paper i el cel real si se’l posaven sobre el cap i l’orientaven cap al sud.


Gandia Televisió va vindre a gravar l’activitat de l’Agrupació Astronòmica de la Safor, va parlar amb els astrònoms i el públic i entrevistà l’autor d’aquest bloc sobre els diversos objectes celestes observables i les distàncies que els separen de nosaltres. M’han assegurat que ho posaran demà dimecres 28 de febrer a les 21:30 h.

La gent satisfeta va anar abandonant el Parc de Tirant lo Blanc cap a les 22 hores. Desmuntàrem els telescopis i marxàrem a sopar.

El pròxim esdeveniment astronòmic important ocorrerà aquesta mateixa setmana.  La nit del 3 al 4 de març es produirà un eclipsi de Lluna. El nostre satèl·lit, que estarà en fase de lluna plena, anirà endinsant-se a la zona de l’ombra de la Terra i s’anirà enfosquint, a poc a poc, fins adquirir una tonalitat rogenca.



  1. Gràcies per tota la informació. Bon eclipsi de lluna. Jo seré a Barcelona a veure mu mareta . Veuré si puc des de ciutat contemplar alguna cosa….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Telescopis i observacions per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent