Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El mes de febrer 2007

Les postes de Sol poden ser ben interessants la primera part del mes. Just després d’amagar-se el Sol rere l’horitzó veurem Venus dalt i Mercuri a sota. Mart i Júpiter es troben situats en la part dreta del Sol i es veuran abans de l’eixida solar. Saturn serà visible ja des de les primeres hores de la nit.

Aquest mes, i des de llocs foscos, podem fixar-nos en la zona del cel que es troba entre la constel·lació del Cotxer i l’estrella polar. Aquesta zona pròxima al pol nord celeste sempre està visible al cel ja que no es pon mai. No té estrelles brillants i és per això que fins l’edat moderna no se li associà cap constel·lació. El matemàtic alemany Jakob Bartsch, que era cunyat de Johannes Kepler, crea el 1624 la dèbil constel·lació de Camelopardalis (Girafa). Tanmateix es creu que l’astrònom holandés Petrus Plancius ja l’havia observada uns anys abans. La forma allargada de la figura formada per les seues set estrelles principals de cinquena magnitud recorda una girafa. Realment és el camell lleopard: una girafa amb cap de camell i taques de lleopard.
 
Les postes de Sol poden ser ben interessants la primera part del mes. Just després d’amagar-se el Sol rere l’horitzó veurem cap al sud-oest dos planetes, Venus dalt i Mercuri a sota, ben brillants en les primeres hores nocturnes.  Si els primers dies estaran pròxims, a poc a poc s’aniran separant i el dia 18 Mercuri ja s’haurà acostat tant al Sol que la seua visió serà impossible.  El dia 19 tindrem un encontre pròxim entre una Lluna creixent de 2 dies i el planeta Venus.

Mart i Júpiter es troben situats en la part dreta del Sol i es veuran abans de l’eixida solar cap al sud-est. Saturn ja serà visible a partir de les primeres hores de la nit a la constel·lació de Leo en direcció a l’est. El dia 2 de febrer la Lluna plena se situarà ben a prop del planeta.
 
La Lluna serà plena el 2 de febrer, mentre que el 10 estarà en fase de quart minvant. El dia 17 tindrem una lluna en fase de nova. Finalment, el 24 de febrer la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent.

La notícia important del mes ha estat, sens dubte, l’observació del cometa McNaught. Descobert el 7 d’agost del 2006 a Austràlia, en el seu camí cap al Sol ha estat el cometa més brillant dels últims quaranta anys. Va ser visible a simple vista els primers dies de gener a la posta de Sol. Fins i tot alguns astrònoms l’han fotografiat a plena llum del dia. En la seua màxima aproximació al Sol el dia 12 de gener va ser observat pels instruments del telescopi solar SOHO. Ara ja no és visible per a les nostres latituds, però els habitants de l’hemisferi sud de la Terra encara el podran observar a la posta de Sol. Ha estat qualificat com el gran cometa del 2007. I això que l’any tot just ha començat.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de febrer del 2007, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

I aquest apartat pot ser interessant, principalment, per als lectors de la comarca de la Safor. S’està organitzant una observació d’astronomia oberta a tot el públic per al dijous 22 de febrer, a càrrec de l’Agrupació Astronòmica de la Safor i amb la col·laboració de la revista Quinzedies. Alguns membres de l’Agrupació Astronòmica i jo mateix  mostrarem les constel·lacions, la Lluna i el planeta Saturn amb diversos telescopis. I es faran demostracions pràctiques de l’ús de la carta del cel que acompanya aquest article. El lloc d’observació serà la Plaça Tirant lo Blanc, dalt del parking del riu Serpis al final del Passeig de les Germanies a Gandia. Esteu convidats.

Figura: Mapa celeste per al mes de febrer. Vàlid per al dia 1 de febrer a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



  1. …com ho feien els grecs…La lluna plena d’ahir i els planetes brillants: Venus, Mercuri, Mart, Júpiter, Saturn….Miraré d’enfilar-los als meus somnis. Ara m’has fet venir al cap les nits d’estiu, a les vacances, quan els meus fills eren petits …Miraven el cel de l’estiu amb un telescopi senzill que els hi varem comprar. Vam veure el Haley, i Mart , roig, Venus matutí i Cassiopea, el caçador i la balena..Els hi contava històries inventades dels astres i els estels. El que més els hi agradava era la lluna, moltes vegades la lluna, espectacular, blanquíssima, brillant, plena de cràters que al telescopi semble que puguis tocar. També veiem els eclipsis i les llàgrimes de sant Llorenç. Teníem un llibre que es deia: Els amants de l’Astronomia…i un mapa rodó de cartró florescent…Bona nit i gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent