Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

24 de novembre de 2008
18 comentaris

Consideracions independentistes (8)

A les comarques de la Franja de Ponent (Alta Ribagorça, Llitera, Baix Cinca, part de la Terra Alta i Matarranya) un bon nombre de persones vinculades al nacionalisme català i als moviments de reivindicació cultural  formen part de les candidatures municipals del PSOE o de la Chunta Aragonesista. Durant anys, s’ha fet una tasca cultural extraordinària, de sud a nord i de nord a sud d’aquest estret territori catalanòfon. Entitats com el Consell de la Franja, el Centre d’estudis de la Ribagorça o l’Associació Cultural del Matarranya, i d’altres,  han aconseguit revifar la flama de la catalanitat amb una agosarada defensa del català parlat a aquestes comarques que necessitava d’un fort reforçament quant al conreu literari. Han tirat endavant revistes magnífiques com “Temps de Franja” i en el seu temps la literària “Sorolla’t” o “Desperta ferro”, que varen permetre donar a conèixer un bon seguit d’escriptors de la zona que conreaven la llengua de la terra.
La lluita per aconseguir una Llei de llengües a Aragó i per la normalització del català a les escoles és molt important, i continua sent la pedra de foc a la Franja de ponent, ja que la Comunitat Autònoma d’Aragó malgrat tenir un president catalanoparlant no ha fet el pas quant a la normalització institucional del català i de l’aragonès.
La instauració dels Casals Jaume I en moltes poblacions franjolines, amb col·laboració directa amb la resta de casals en l’òrbita d’Acció Cultural del País Valencià, ha eixamplat l’àmbit d’acció  cultural i lingüística.
Caldria aprofundir en la reivindicació política. Hem comprovat durant aquests anys com nombrosos persones catalanistes han esdevingut alcaldes i regidors en llistes alienes a la catalanitat com són les del PSOE. aquesta és una anomalia que s’ha de combatre. Hem d’aconseguir la creació de llistes electorals autòctones, que puguin expressar-se sense embuts i fer una tasca política com a la resta dels Països Catalans. Som ben conscients que ser català a l’Aragó sabem que és difícil, com també ho és  al País Valencià, les illes Balears o Pitiüses, o en algunes comarques  del Principat.
El Consell amable per als amics i amigues de la Franja: s’ha de fer un salt qualitatiu envers la defensa de la catalanitat sense embuts, per a la qual cosa cal entrar en l’àmbit polític. S’ha de continuar fent  pedagogia lingüística i treball literari a un bon nivell, la qual cosa s’està fent extraordinàriament bé.

  1. Com bé dius Emigdi… que difícil és ser català o valencià al País Valencià i igual passa la resta de territoris dels Països Catalans. Però bé, en lo cas del president aragonès és molt trista la seua posició sent com és catalanoparlant, per cert, a la Expo l’alcaldessa de Mequinensa va aprofitar un discurs per a reivindicar la catalanitat del seu municipi.

  2. acabes de escriure : “ser català a l’Aragó sabem que és difícil”. Estàs confonen (no se si intencionadament) ser catalàamb parlar català. Els aragonesos de la Franja que parlen català, o xapurriau, no són catalans, sinó evidentment, aragonesos.

  3. perqué sinó se’n va tot cap a la dreta (i això al bloc d’un d’esquerres no queda gens bé…)
    No t’enfadis per lo de zoquete, era un mot carinyós per a cridar la teva atenció. És evident que tu no ets un zoquete, ja que tens el cervell conreat.
    Avui he anat a plegar olives, i he tingut temps per a reflexionar al voltant de les teves darreres entrades. Et faré cinc cèntims, potser sigui massa llarg i em sap greu fer-te perdre el temps llegint tot això, però vull deixar-ho escrit.

    Autoodi = Encara no entenc perquè uses aquesta paraula per a atacar-me, quan es obvi que no encaixa amb mi. Jo soc feliç de ser català i estimo Catalunya. Idem amb Espanya. Molt al contrari crec que aquesta paraula és molt adient per a tu, ja que tu est un espanyol que odia Espanya. Una altra possible explicació es que em vulguis dir que tinc odi als autos, però en aquest cas, tambè estaries equivocat.

    Tema anal = Com ets una persona que menysprea tot el que te que veure amb Espanya (vius d’esquena) simplement et volia dir que potser algun dia tan de menyspreu i odi es tornarà en contra teva (penetració anal, que se suposa no agradable per als hetero). No volia fer cap comentari homòfob. El col·lectiu homosexual em sembla respectable, tenen tot el dret a ser com son, i no he tingut mai cap problema en ningú. Evidentment jo no comparteixo els seus gustos sexuals, però cadaescù es lliure de fer el que vulgui amb la seva vida.

    Copa Davis = Pensava que t’interessava una mica més l’esport, però pel que dius, ara entenc que únicament l’utilitzes quan vols treure profit polític… Bè, ho tindré en compte quan parlis d’hoquei i d’altres… Jo al contrari que tu, estic molt satisfet pel paper fet per uns quants espanyols procedents de diverses comunitats que van saber lluitar junts per un objectiu comú i van saber superar l’empenta de la afició argentina (i de alguns espanyols amb autoodi)

    Follo = Mai puc dir que follo tot el que voldria, però tampoc em queixo. Crec que follo el suficientper a un home casat entrat en els quaranta. En aquest tema, del que parles “sense tabús”, crec que t’has posat una mica nerviós, perquè has deixat anar una frase per al record : No he follat mai amb cap espanyola, veus!!!  No se si ho dius amb pena, o amb orgull. Si es tracta del primer cas, no m’estranya massa, si vas a qualsevol espanyola normal amb totes aquestes fantasies separatistes segurament ho tindràs magre per a follar, millor que estiguis calladet. En cas de que es tracti del segon supòsit(orgull per no haver follar amb cap espanyola), t’has lluit company !!!  perquè es pot dir que acabes de crear una nova fòbia, que podríem anomenar “separatista-sexual”. Si la meva frase podria semblar homòfoba, la teva no té qualficació possible, menyspreant a 20 milions d’espanyoles…  Casi millor que parlessis en el primer sentit (pena per no haver follar amb cap espanyola)

    Ñ = Deu ser que tots els europeus tenen la L·L, i la Ç. Ja m’ho diràs tu, que ets professor…

    Bé això ja es massa llarg. Un altre dia més.

    Salut

  4. Et volia felicitar pel teu bloc, emigdi!!!

    Fa temps que et segueixo, però mai t’havia escrit.

    Una consideració: com és que perds tant de temps amb aquest tal morigan?!?!?

    Es horrorós, espantós i horripilant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!