LA PELL DE BRAU

Taller personal de J. Soler i Àlvarez

25 de maig de 2007
2 comentaris

LA JUNTA D’ANDALUSIA PROHIBEIX LES CLASSES EN CATALÀ A L’ESCOLA OFICIAL D’IDIOMES

L’Escola Oficial d’Idiomes de Màlaga sap que el català és una llengua que té demanda a Andalusia. Per això, des de fa deu anys intenta donar classes de la nostra lengua per als més dels 60 alumnes interessats actualment, que en serien molts més, segons la directora de l’escola, perquè no hi ha un curs formalment anunciat.

L’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Màlaga ha denunciat que porta més de deu anys demanant cada curs poder impartir estudis de català i que la Junta d’Andalusia no ho autoritza.

El discurs no es duu a la pràctica. Ara fa dos anys, el 2005, la Junta va anunciar que les EOI donarien cursos de les llengües cooficials de l’Estat però, a l’hora de la veritat, ha anat posposant la posada en marxa dels cursos de manera que enguany encara no s’han pogut fer. Segons la directora de l’EOI de Màlaga, Modestina Romero, la Junta no diu pas que no, però tampoc que sí. La directora assegura que actualment a l’EOI de Màlaga hi ha uns 60 alumnes interessats a fer català, "tot i que si hi hagués cursos programats n’hi hauria més, perquè el fet que no puguem fer cap oferta concreta fa que l’interès sigui menor", ha dit. "Quan vénen els alumnes no hi ha formularis on surti el català i, per tant, no es pot demanar plaça", ha afegit. La demanda existeix, ja que és una zona turística i també perquè hi ha gent que vol anar a treballar a Catalunya. A part, Romero diu que tots els ciutadans de l’Estat tenen el dret de conèixer les llengües oficials.

Romero s’ha mostrat decebuda pel fet que el 2005 la Conselleria d’Educació ja va anunciar que les EOI donarien català, gallec i basc allà on hi hagués demanda, "i a Màlaga n’hi ha, de demanda de català", però en realitat cada any tenen alguna prioritat que fa que aquests cursos es deixin per més endavant. Segons la directora de l’EOI de Màlaga, caldria una dotació pressupostària per poder muntar els cursos amb garanties amb un contingent de professorat adequat.

A l’EOI de Màlaga hi ha actualment uns 6.000 alumnes que estudien algun dels 11 idiomes que s’hi imparteixen: anglès, francès, alemany, italià, xinès, rus, grec, japonès, portuguès, àrab i espanyol.

En altres convocatòries la Junta ha justificat la no-autorització del català dient que és un idioma que no té sortida professional a la demarcació i que no hi ha massa demanda. A part, afegeix que encara que hi hagi demanda, "això no és motiu suficient per atorgar un nou idioma a l’EOI". Romero rebat aquest argument amb la llei i diu que l’Estat ha de garantir que tots els espanyols puguin estudiar i conèixer totes les llengües cooficials que hi ha.

A pesar de tot això, modestament, Modestina Romero s’ha mostrat esperançada i creu que a partir del curs 2008 es podria ensenyar català a l’EOI de Màlaga, tot i que des de la Junta d’Andalusia ho han desmentit.

Com diuen al païs veí… "más de lo mismo".

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!