VARIACIONS

El món segons Pep Montes

3 de desembre de 2006
Sense categoria
0 comentaris

GUAITA, TU! UN GESTOR CULTURAL!

El  nomenament de Lluís Noguera com a Secretari General de Cultura i Comunicació de la Generalitat és interessant per diverses raons. En primer lloc perquè es tracta d’un gestor cultural en estat pur. En Lluís ha desenvolupat la seva activitat professional a la Fundació la Caixa i a l’Ajuntament de Granollers, amb responsabilitats creixents al llarg dels darrers anys. De fet, en l’anterior tripartit ja va fer una breu passada per la Direcció General de Promoció Cultural, de la qual en va sortir per raons poc explicades. Ara torna al Govern per la porta grossa, convertit de facte en el número dos de la conselleria que lidera Joan Manuel Tresserras, probablement el conseller de Cultura més "savi" en termes acadèmics de tots els que hem tingut fins al moment. No és poca cosa que un gestor cultural sense perfil polític ocupi el lloc que ara és a les mans de Noguera. No cal anar gaire lluny per recordar les múltiples crítiques desfermades contra Josep Serra, quan va assumir la direcció del Museu Picasso. Jo mateix m’hi vaig referir amb un article en aquest mateix bloc, per denunciar l’absurd qüestionament de la professió que es feia a partir d’aquell cas particular.

La qüestió és que quan el Govern presidit per Montilla busca l’eficàcia i la discreció per evitar estridències de signe polític, en el camp de la cultura aquesta voluntat es tradueix en el nomenament com a màxim responsable del departament d’un gestor cultural de pedra picada. Trobo que és un bon aval per a la professió.

La segona raó que trobo interessant a destacar és l’edat de Noguera. Els seus 38 anys el situen en la banda més baixa pel que fa a edat en els càrrecs d’alta responsabilitat, i és encara més significatiu pel que suposa dintre del sector de la gestió cultural. Podríem dir que Noguera forma part d’una segona onada de gestors culturals que, assumint plenament aquesta denominació professional, assumeixen espais de poder remarcables. Val a dir que la fins avui secretària general de Cultura, Gemma Sendra, i el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals, Xavier Marcé, han estat, no de forma casual, professors de Noguera en un màster de gestió cultural que va fer fortuna ara fa uns quants anys (ho sé perquè jo també hi era, en aquell curs). És el relleu? Potser sí. Tanmateix, és significatiu que entre el recentment jubilat tripartit i l’entesa nova de trinca passin pel govern personatges que han tingut molt a veure en la definició i consolidació de l’espai professional dels gestors culturals, un terme que fa força anys que s’empra, però que no ha fet gaire fortuna fins fa ben poc.

Per la part que em toca, espero que la implantació de la figura del gestor cultural faci forat, i seria bo que el nou paper de Lluís Noguera, ni que sigui de pas, hi contribueixi. Sort, Lluís.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!