miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

cinquanta anys d’òmnium

Durant molts anys, Òmnium va ser per mi una cosa dels meus pares que pertanyia a l’univers familiar de les coses importants, com el Tele Estel, Serra d’Or i totes les col·leccions de llibres editats en català que apassionaven al meu pare i a la meva mare. Però així com el Tretzevents, el Patufet, el Faristol i la Nova Cançó mel’s vaig fer meus, allò d’Òmnium em semblava que era més cosa dels grans. (segueix)
Quan Òmnium va néixer jo tenia 9 mesos, i va entrar a casa immediatament. Més tard vaig entendre el valor d’aquella iniciativa en certa forma plural, i clandestina, per salvar els mots. En créixer, la canalització dels afanys nacionals i democràtics la vaig fer des d’entorns cívics diversos – esplais, l’Assemblea de Catalunya, seguiment de la Nova Cançó, campanya pro Xirinachs al Senat –  i no va ser fins als 20 anys que em vaig comprometre més seriosament amb temes de llengua i país, movent-me al voltant de La Crida. Llavors per mi Òmnium era un referent clau de la resistència durant el franquisme i de la trasnsmissió d’un llegat cultural, però que ja havia complert part de la seva feina i es dedicava tan sols a promoure classes de català i actes emblemàtics de cultura catalana. No hi relacionava el batec reivindicatiu que aglutinava les aspiracions de molts joves del país. Era com si s’hagués anat envellint al mateix temps que els seus fundadors.
Per això em satisfà tant, ara que jo també en tinc 50, descobrir un Òmnium que arriba a aquesta edat havent aconseguit reactivar-se i regenarar-se sense perdre el seu fil històric, i tenir un paper clau en l’actualitat. En parlo avui a Vilaweb i en parlava a l’article sobre “llengua, cultura, país i cohesió” al voltant de la festa del programa Quedem?, l’emblema de l’aposta per la cohesió, la porta per on, per cert, jo he trobat sentit a implicar-m’he amb l’entitat. Jo avui, a l’acte dels 50 anys hi vaig amb el meu pare. Això per mi omple la celebració d’encara més significat.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.