miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

participació, l’alternativa


La participació de vegades és aquella convidada d’honor que encaixonem a la presidència de la taula, i que, un xic aïllada, observa el brogit estovalles enllà. D’altres és aquella amfitriona discreta que anima la festa donant joc a tothom, o una directora d’orquestra recreant simfonies fetes del millor de cada músic. Ja sigui per donar-li joc o per tenir-la a ratlla, la participació és sempre la més sol·licitada del ball, la més desitjada i admirada. Tothom parla d’ella, tothom la vol tenir, i tothom – o gairebé – és conscient que en realitat mai acabem d’assolir-la.  (segueix)
Per això hi ha ens i esforços diversos dedicats a esbrinar com fer-la efectiva i com promoure-la. iAvui, per exemple,  a La Seu d’Urgell, el 5è Congrés d’Educació i Entorn es dedica al tema. També avui, i aterrant a l’àmbit local, el clàssic i anhelat espai de debat de cada edició de la festa Major Alternatva de Badalona parlarà d'”empoderament” i xarxes, és a dir, sobre participació. A La Seu d’Urgell el Congrés s’ha anomenat amb el suggerent títol APRENDRE X PARTICIPAR X APRENDRE i s’espera que les seves conclusions i la Declaració que s’en deriva marqui un abans i un després en la política participativa que s’impulsa des del món educatiu. I sobretot, que aquesta es faci efectiva més enllà de les voluntats i normatives, de les orientacions i els plans.
A Badalona el títol de la xerrada és Construir alternatives: un cami cap a l’empoderament popular!” i s’espera que a més de ser, com altres anys, un foro enriquidor des d’on seguir reclamant espais reals de participació ciutadana a la ciutat, marqui una fita en el camí de consolidar iniciatives realsamb visió de ciutat que ja s’han posat en marxa però necessiten nordri-se de més sinergies, en el de sumar amb les iniciatives sectorials (xarxes de barris) que fa anys que funcionen empoderades, i en el de reivindicar eines tan necessàries com ho seria, per exemple, una Comissió de Festes de nivell ciutat...


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.