Josep Pinyol

Declaració Unilateral d'Independència

9 de setembre de 2007
Sense categoria
1 comentari

La Candidatura de Dignitat Nacional

Aplegar totes les plataformes, entitats i associacions del moviment sobiranista en una Candidatura de Dignitat Nacional és una de les conclusions que Reagrupament.cat planteja en la ponència alternativa que es presentarà a la Conferència Nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya del proper 20 d’octubre. L’objectiu d’aquesta proposta és recuperar el camí ascendent del moviment pel Dret a Decidir que va culminar amb la manifestació de centenars de milers de persones el 18 de Febrer del 2006 i acabar amb els dos anys de desconcert derivats del fracàs de l’Estatut i del pacte d’ERC amb el PSC per formar el Govern d’Entesa. Després del que ha passat en aquesta legislatura (la retallada de l’Estatut, de la campanya anticatalana desenvolupada per tot l’Estat Espanyol i de l’incompliment de la promesa de Rodríguez Zapatero de donar suport a l’Estatut aprovat pel Parlament) el catalanisme polític hauria de repetir la unitat de la Solidaritat Catalana de fa un segle. Però com que aquesta no és possible perquè CiU, PSC i ICV donen suport al nou Estatut, cal aplegar totes les forces que es van aplegar al voltant del Dret a Decidir i després van portar la campanya del ?No a l’Estatut?. Als països amb tradició democràtica de segles la primera norma és exigir que els representants polítics compleixin les promeses fetes. Aquí la màxima és ?tota promesa té la seva excusa perfecte per no acomplir-la?. Un poble digne, un poble que vol fer-se respectar, no deixa passar tot el que ha caigut sobre Catalunya en la darrera legislatura sense reaccionar. A començaments del 2006 els esdeveniments van crear un estat d’ànim col·lectiu contra els greuges creats per l’Estat Espanyol i per la feble reacció dels dirigents polítics que es va concretar en la manifestació del 18-F. La crisi de les infraestructures ha tornat a crear aquest estat d’ànim. Cal canalitzar-lo políticament i la Candidatura de Dignitat Nacional pot ser el catalitzador d’aquesta reacció de dignitat.

Per a ERC és la manera de trencar la perversa dinàmica dels dos darrers anys en que el sobiranisme creix a l’opinió pública mentre Esquerra retrocedeix electoralment. Obrir ERC al moviment independentista és la millor manera de recuperar la confiança dels sobiranistes desencantats amb la línia política dels darrers mesos. La Candidatura de Dignitat Nacional pot trencar l’apatia i el desconcert del nostre poble i demostrar a l’Estat Espanyol que hem entrat amb més força que mai en una nova etapa històrica, la que portarà a l’exercici del dret a decidir. Però no serà fàcil que l’actual direcció d’ERC accepti la proposta d’aquesta ponència, per això serà imprescindible que la militància la imposi com va passar amb el ?no a l’Estatut?.

La Candidatura de Dignitat Nacional no és una ?pensada? a la recerca d’un titular periodístic, com ?el referèndum del 2014? o ?la casa comuna? del catalanisme. Tot el contrari és un primer pas d’un full de ruta cap a la independència exposat amb rigor a la ponència alternativa ?Redreçar l?estratègia per rellançar l?independentisme? que han elaborat prop d’una cinquantena de militants d’ERC adscrits a Reagrupament.cat, concretament a la seva Comissió d’Estratègia. Aquest document formula una estratègia rupturista per superar la via autonomista un cop constatats els límits de la Constitució de 1978 que han fet fracassar l’Estatut de 2006 i que fan inviable la via gradualista. Aquesta estratègia té dues vessants: el front interior que assenyala les grans línies per assolir la majoria social per la independència i el front exterior marcat pel conflicte polític amb l’Estat Espanyol. És en aquest front on s’inscriu la Candidatura de Dignitat Nacional.

Per fer realitat la Candidatura de Dignitat Nacional cal treballar en dos fronts: la primera dintre d’Esquerra Republicana per aconseguir que una majoria de militants s’inscriguin a la Conferència Nacional i el proper dia 20 d’octubre votin a favor de la ponència alternativa. De l’altre que les principals plataformes sobiranistes facin seva aquesta proposta. El primer pas correspon als militants d’ERC que és el partit que ha de fer l’oferta política. A la propera Conferència Nacionals els militants republicans tindran dues opcions: per un costat la ponència d’estratègia presentada per l’actual direcció que proposa seguir amb la línia política gradualista, institucional i tancada sobre els quadres professionals del partit seguida fins ara; per l’altra cantó la ponència alternativa que proposa una estratègia rupturista i oberta al moviment sobiranista plantejada per Reagrupament.cat.

En la propera Conferència Nacional ERC s’hi juga l’estratègia a seguir en els propers anys. Ens trobem en un atzucac similar al ?nul polític? o al ?no? en el referèndum de l’Estatut. Tots els militants s’haurien de llegir les dues ponències i jutjar-les directament. Fa unes setmanes en Xavier Mir al seu bloc la ponència oficial li semblava excel·lent; jo tinc una opinió totalment contrària. Estic convençut de que conté retrocessos molt negatius sobre el dret a l’autodeterminació, que continua ancorada en el gradualisme i la via de les ?reformes normatives? i que no conté cap full de ruta ni per assolir la majoria social per la independència ni per resoldre el conflicte polític amb l’Estat Espanyol. En propers blocs justificaré cada una d’aquestes afirmacions.

  1. M’he la llegiré, però penso que sociologicament estem bastant desvallestats, sobretot l’espectre de partits polítics,a la Catalunya interior els odis entre CiU i ERC, -copmte entre persones, no idees- estan molt vius, conec gent que du una rancúnia a sobre de por, d’una banda i l’altra.
    Cal molts esforços i sacrifici personal de càrrecs i excàrrecs rancuniosos, cosa que no serà fàcil, però s’ha d’intentar, la situació és insostenible, i aquest pacte amb el càncer de Catalnya (psoe), pot enfonsar esquerra, al psoe-c no li suposa desgast polític perquè al seu eletorat el país elsimporta un rave.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!