Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

8 de setembre de 2014
0 comentaris

Les novatades al MIT

feynmanLes novatades diuen molt d’una institució, perquè els abusos de poder reflecteixen què entenen els seus integrants per “abusar” i per “poder”. Fa uns anys, quan el servei militar encara era obligatori a Espanya, de tant en tant era notícia la mort d’un nou recluta arran de pallisses dels veterans. Les agressions sexuals també són un clàssic dels exèrcits.

Per això mateix, descobrir la mena de novatades que els nouvinguts al Massachusetts Institute of Technology han de “patir” no pot despertar sinó enveja. Richard Feynman ens explica en aquests vídeos com li van donar la benvinguda al MIT: amb preguntes aparentment molt simples, però de les que un cop t’hi poses resulten terriblement complexes. L’objectiu dels veterans era baixar els fums als nouvinguts (“et penses que ets llest, oi?”) i fer-los conscients que els queda molt per aprendre.

Preguntant, per exemple, “per què les imatges que reflecteixen els miralls tenen invertida la dreta i l’esquerra però no amunt i avall?”.

O, per a ell, una encara més difícil: “com s’ho fan els trens per girar?”.

PS Jo no vaig fer la mili, però a la universitat la novatada va ser buidar-nos dos extintors. Ho dic amb simpatia, però amb aquest detall n’hi ha prou per entendre que la UAB és a anys llum del MIT.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.