Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

5 d'abril de 2012
0 comentaris

La recerca als Pressupostos Generals de l’Estat 2012 (i 2)

Fa pocs dies investigadors i agents socials van lliurar una carta al president del Govern i als membres del Congrés i del Senat espanyols expressant la seva preocupació per la possibilitat que als Pressupostos Generals de l’Estat del 2012 (PGE 2012) la dotació per a la recerca, el desenvolupament i la innovació es retallés un 8,65%. Santa innocència! Ahir vam saber que la retallada és del 25,57%.

El document (Carta abierta por la ciencia en España) estava promogut per la Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE), la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE), la plataforma Investigación Digna, la Federación de Jóvenes Investigadores, i els sindicats CCOO i i UGT, i s’hi han anat adherint nombrosos investigadors a títol personal.

Els arguments us els podeu imaginar i per això no me n’ocuparé. Del que vull parlar és del fet que al document s’expressava únicament preocupació pels pressupostos des d’un punt de vista quantitatiu (quants diners s’hi destinaran) però no qualitatiu (com i amb quin criteri es distribuiran). Em sorprèn aquest oblit perquè considero que, especialment quan els recursos són escassos, el criteri qualitatiu és vital.

Es tractaria doncs de saber com es farà i a qui afectarà aquesta retallada del 25,6%. Entenc que a l’hora de valorar-ho hauríem de fixar-nos en dos aspectes: els crèdits i la distribució competitiu/no competitiu.

Crèdits. No tots els diners dels pressupostos “es donen” per a una finalitat. Hi ha molt de crèdit, és a dir diners que l’Administració avança però que posteriorment cal retornar. Normalment són crèdits en situacions molt avantatjoses (a retornar en 20 anys i al 0% d’interès) però no és el mateix que donar-los. Podríem dir que de tots aquests diners els únics que l’Estat realment finança són els que correspondrien als interessos als que renuncia, tot i que als PGE hi computa el 100% de l’import. Amb aquesta pràctica es finança fins al 80% de l’RDI miliar, i és força polèmica perquè d’aquest crèdits se’n beneficia gairebé amb exclusiva el sector privat. Darrerament, però, el finançament per crèdits s’ha estès a l’RDI civil amb convocatòries com les dels Parcs Científics i Tecnològics o dels Campus d’Excel·lència. Caldrà esbrinar quina part de la retallada recau sobre els crèdits.

Competitiu. L’altra gran qüestió és saber com es distribueix la retallada entre convocatòries competitives (als millors projectes) i subvencions no competitives (el café para todos aplicat a l’RDI). En temps d’escassetat sembla lògic concentrar els recursos on més s’aprofitin. Una lògica que també encaixa en el discurs oficial de transformar la nostra economia en una basada en el coneixement i fer de la recerca i la innovació un motor de desenvolupament econòmic i que xoca frontalment amb la pràctica de subvencions distribuïdes amb motius polítics d’equitat territorial. Si el que es busca és que el poc finançament que hi ha sigui el més efectiu possible s’hauria de concentrar en convocatòries competitives. Llàstima que d’això la Carta abierta por la ciencia en España no en digui res.

PS-1 Avui sentia en Lluís Torner, director de l’ICFO, dir que seria un drama que la retallada consistís en reduir a tothom un 25,6%. Es referia a això.

PS-2 Tot i que la carta es referia als pressupostos generals de l’Estat també es va lliurar als disset presidents de comunitats autònomes. En castellà i en anglès, però no en català, basc, ni gallec.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.