El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

5 de novembre de 2010
Sense categoria
0 comentaris

EL CEO CONFIRMA EL PITJOR DELS PRONÒSTICS PER EL PSC-PSOE I EL TRIPARTIT

El Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO), el "CIS català", ha presentat avui la seva darrera enquesta electoral que confirma, grosso modo, les previsions electorals assanyalades per anteriors estudis demoscòpics d’aquest institut governamental. El PSC-PSOE s’enfonsa, CiU mantindria una majoria suficient i el Tripartit, en cap cas, obtindria prou recolzaments per aspirar a reeditar-se. Es tracta d’una enquesta, sense projecció d’escons, que valora l’estimació directa de vot, sense tenir en compte el record de vot ni altres consideracions. CiU treu 10 punts percentuals d’avantatge al PSC-PSOE, un 24% en front d’un 14%, i tot apunta a un canvi polític liderat per CiU i Artur Mas.

La clau dels resultats de l’enquesta els hem de buscar en els índexs de fidelitat del vot. Mentre gaire bé un 80% dels electors que van votar CiU el 2006 tornaran a votar a la Federació nacionalista, menys d’un 60% dels que van votar el PSC-PSOE ho farien el 28-N. I el partit que mantè el pitjor índex de fidelitat, amb diferència, és Esquerra, que podria perdre dos terços dels seus votants d’ara fa quatre anys.

L’altra element a tenir especialment en compte és la impossibilitat, més que radical, que els tres partits que han donat suport a l’artefacte inestable sumin prou suport com per reeditar-lo. A tres setmanes per les eleccions, sembla un somni inassolible donar-li la volta a aquesta previsió. L’empresa Feedback, una vegada més, ha fet públics els seus càlculs en quant a projecció d’escons. En aquest sentit CiU obtindria 58 escons (10 més que els actuals), 27 el PSC-PSOE (10 menys que els actuals), 16 Esquerra (5 menys), 13 el PP, 10 ICV, 8 SI i 3 C’s. Si aquestes projeccions, que estan en línia amb els darrers sondejos publicats, s’arriben a consolidar, s’haurà donat el tomb polític, definitivament.

Davant d’aquest estat de coses, s’entenen molt millor determinades reaccions del socialisme català i dels membres del Tripartit. S’explica meridianament, per exemple, que Isaías Táboas, Secretari general de la Presidència i màs dreta de José Montilla, hagi abandonat el vaixell del Govern català per anar a formar part del Govern de l’estat, com a Secretari d’estat de Transports. I també s’expliquen per sí sols els moviments de la Fiscalia per intentar perjudicar els interessos electorals de CiU a compte del Cas Palau de la Música. I s’entenen els esforços titànics, i inútils, que el PSC-PSOE inverteix en campanyes i eslògans dirigits contra la persona d’Artur Mas. Tots els recursos i estratègies però, a tres setmanes de les eleccions, fracassen rotundament. Per la senzilla raó que és gaire bé impossible lluitar contra un fet incontrovertible: el 80% dels catalans volen un canvi polític a Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!