Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 19 de maig de 2014

Una nova pluja d’estels?

L’aparició d’una nova pluja d’estels causada pel cometa 209 P/LINEAR pot ser l’espectacle celeste del mes. El cometa va ser descobert pel projecte Lincoln Laboratory Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) el 3 de febrer de 2004.

El cometa passà pel periheli el 6 de maig però serà molt més interessant saber que la Terra creuarà els pròxims dies, per primera vegada, el núvol de residus de gels i pols que  209 P/LINEAR ha deixat en la seua òrbita en els últims 200 anys. L’astrònom Jeremie Vaubaillon de l’Institut de Mecanique Celeste et de Calcul des Ephemerides de France ha estudiat la possibilitat d’una nova pluja d’estels causada per aquest cometa. Ha fet notar que la Terra creuarà el camí que segueix tota la pols ejectada per 209 P/LINEAR entre els anys 1803 i 1924 durant la matinada del dissabte 24 de maig de 2014. Per tant, la “pluja podria ser una tempesta“. Sembla que el millor moment d’observació seria abans de l’eixida del Sol del dia 24.

On cal mirar?

El radiant (lloc del cel d’on sembla que entren les restes del cometa en l’atmosfera terrestre) se situarà en Camelopardalis (la Jirafa) en les coordenades 8,1 h AR y 79º DEC, una zona fosca situada entre la Òssa Major i Cassiopea, en la zona nord del cel. L’avantatge d’aquesta zona celeste és que és circumpolar, sempre és visible envoltant l’estrella polar. El problema és que el màxim ocorrirà cap a les 7 Temps Universal (2 hores més en hora local) del dissabte 24 de maig. Nord-Amèrica serà l’indret millor per assistir a l’esdeveniment. Però en ser circumpolar potser ja siguen visibles meteors molt abans d’aquesta hora. L’emissió prevista pot ser tan alta com 100-400 meteors per hora.

Aquesta nova pluja d’estels serà anual encara que potser no tan intensa. El nom que rebrà a partir d’ara serà Camelopardàlides.

Recordeu que no calen telescopis ni prismàtics per observar els meteors. Només un cel fosc i ras, una vista normal i molta paciència.

Un afegit. El dissabte 24 cap a les 5:30 del matí Venus es farà visible per l’horitzó est. Podrem observar una fina lluna minvant situada a la seua dreta. Bon moment per observar-los fins que la lluïssor del nou dia esborre el planeta.

Finalment el 29 de maig 209 P/LINEAR passarà a només 0.055 au  de la Terra, un dels passos més pròxims d’un cometa a la Terra des de que es tenen registres.  En aquell moment el cos gelat estarà movent-se cap al sud, a través de les constel·lacions de Leo, Sextans i Crater a 10º/dia (la longitud que ocupen al cel 20 llunes plenes cada dia!). Tanmateix l’activitat del cometa no és massa gran i només brillarà en la 11ena magnitud, només assolible amb telescopis i ben lluny d’esser visible a ull nu.

Imatges:

1.- Radiant de la nova pluja d’estels en la constel·lació de Camelopardalis. Està situada en la direcció nord del cel, prop de l’Òssa Major. NASA.
2.- L’hemisferi de la Terra que estarà de cara al flux de residus que ha deixat el cometa 209 P/LINEAR la nit del 23/24 de maig 2014. Els observadors del sud de Canadà i d’EEUU estaran en la millor posició per veure la nova pluja. Imatge via del científic rus Mikhail Maslov. Visita la web de Maslov sobre la nova pluja d’estels.

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent