Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 d'abril de 2014

El cel d’abril de 2014

El primer mes complet de la primavera es presenta excel·lent per a l’observació astronòmica. Fins a cinc planetes són ara visibles al llarg de la nit i fins i tot un intent d’eclipsi de Lluna serà observable a mitjan mes.

Mart serà el planeta rei del mes. Finalment arriba a l’oposició al voltant del dia 8 d’abril. Serà el moment de la seua màxima aproximació a la Terra quan el Sol, el nostre planeta i Mart es trobaran alineats. En aquest moment tindrem el planeta roig a només 93 milions de km, una distància massa gran per veure bé els detalls de la superfície amb un telescopi menut. Així i tot el planeta brillarà tan fort en el cel que rivalitzarà amb l’estrella més brillant, Sírius.  Cada 60 segons serem 300 km més prop al planeta Mart. Mentre el mes d’abril comença, la Terra i Mart estan convergint a 5 km/s o 300 km/min fins al moment de màxima aproximació al Sol del dia 8. L’hemisferi nord de Mart està actualment inclinat cap a la Terra i l’estiu marcià va començar a meitat de febrer.

Donat que Mart està en el punt més pròxim a la Terra, és el moment en que el nostre planeta avança a Mart deixant-lo enrere en l’òrbita. Aquest efecte causarà que entre l’1 de març i el 21 de maig Mart es moga de dia en dia en el cel d’est a oest, contrari al moviment usual d’oest a est. Es diu que retrograda, fent una mena de bucles que fins que no s’establí la moderna teoria heliocèntrica de Copèrnic, portà de cap els astrònoms per explicar-ho.

Mart continua en la contel·lació de la Verge, prop de l’estrella principal Spica. La nit del dia 14, una Lluna plena es posarà just entre mig dels dos astres. Teniu en compte que l’objecte superior i més brillant és Mart. Durant la nit la Lluna anirà aproximant-se molt i molt a l’estrella Spica.

L’observació de Saturn va millorant de dia en dia. Situada en la contel·lació de la Balança, a l’esquerra de Mart, rebrà la visita d’una Lluna decreixent la nit del 16 al 17.

Les primeres hores del dia 15 d’abril gaudirem d’un eclipse total de Lluna. Però, malauradament totes les fases de l’eclipse només seran visibles des d’Amèrica i el Pacífic. A casa nostra solament veurem la primera fase penumbral abans que la Lluna es ponga per l’horitzó oest. La Lluna es farà lleugerament grisa i poc més. Ja en parlarem.

I enguany el diumenge de Pasqua caurà molt baix. El dia per revallar la mona com diem a la Ribera serà el 20 d’abril. Una data molt conectada amb el començament de la primavera des del concili de Nicea de l’any 325.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Quart creixent Abril 7 10 30
Lluna plena Abril 15 09 42
Quart minvant Abril      22 09 52
Lluna nova Abril 29 08 14

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes d’abril de 2014, podeu punxar aquest enllaç. També podeu veure un mapa del firmament. I tot això gràcies al Planetari de Quebec.

Imatge: Mart – Durant el mes de març es veu l’augment de la seua mida mentre el planeta s’aproxima a l’oposició. Totes les fotos s’han fet amb el mateix equipament. Telescopi de 12″. Mireu des de baix cap a l’esquerre.  Efrain Morales Rivera, Puerto Rico. Març 2014.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent