Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 7 de març de 2014

Fa 50 anys descobriren la radiació fòssil de l’Univers

Era l’any 1964 quan Arno Penzias i Robert Wilson, dos físics que tractaven de millorar la comunicació amb el satèl·lit ECHO, van descobrir una radiació paràsita que no podien eliminar de cap manera de la seua antena. Qualsevulla que fos la direcció en que apuntaren en el cel la radiació persistia.  Al final arribaren a la conclusió que aquella radiació provenia del mateix Univers.

Del contacte amb investigadors de la Universitat de Princeton es conclogué que aquella radiació paràsita era el mateix eco del Big Bang, el gran esclat del qual es formà l’Univers. L’any 1978 Penzias i Wilson foren guardonats amb el premi Nobel de Física.

Aquesta radiació de microones és realment la primera llum que eixí lliure per l’Univers quan aquest només tenia uns 300.000 anys de vida. En aquell moment la densitat i temperatura ja eren suficientment baixes per a formar els primers àtoms d’hidrogen i, va ser quan la llum va poder deslligar-se de la matèria.

Satèl·lits dedicats com COBE o Planck han permés el descobriment de l’anisotropia d’aquesta radiació amb zones del cel amb major temperatura i d’altres amb menor que mostren les primeres llavors de la formació dels cúmuls i de les galàxies.

El programa A Fons de RàdioUni, la ràdio de la Universitat de València ha fet aquesta setmana una entrevista en profunditat sobre aquest aniversari. Lorena Hernández ha entrevistat el company Diego Sáez,

Podcast, Teoria del Big Bang, 5 de març 2014

En el programa de hui ens acostem a conéixer amb major profunditat la teoria del Big Bang, tot aprofitant que enguany se celebra el cinquanta aniversari de la detecció de la radiació de fons de microones, que va suposar un abans i un després en el món de la física. Per aprofundir en aquesta qüestió comptem amb la presència de Diego Sáez, catedràtic del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat.

Imatge: Arno Penzias i Robert Wilson. Photo courtesy of AIP Niels Bohr Library. Centennial: A Century of Physics A Timeline of Physics 1965-1975: Closing the Circle.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ràdio i televisió per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent