Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 de març de 2014

El cel de març 2014

Entrem en l’últim mes d’aquesta paròdia d’hivern i finalment encarem la primavera. Sense ploure pràcticament res des de fa mesos llevat de les comarques de l’interior.

La constel·lació d’Orió, representant de les constel·lacions hivernals, va, a poc a poc, situant-se cada vegada més prop de l’horitzó oest a mesura que ens acostem a l’equinocci de primavera, senyal que l’hivern va fent els últims alés. Per l’est apareixen el Lleó, la Verge, el Corb i la Copa d’Apol·lo.

Justament el fenomen més espectacular del mes tindrà com a protagonista l’estel Regulus, α Leonis, un estel de primera magnitud. La nit del 20 al 21 de març aquest estel brillant desapareixerà de manera temporal del cel. La causa d’aquest fet cal buscar-la en el pas de l’asteroide 163 Erigone per davant de Regulus.

Aquest esdeveniment extraordinari no serà, però visible des del nostre país, ja que l’ombra de l’asteroide caurà sobre la costa oriental dels EEUU, creuant la ciutat de New York i els seus voltants. L’ocultació estel·lar és interessant per determinar de manera precisa la forma i dimensions de l’asteroide. En continuarem parlant.

Actualment Júpiter domina el cel de març. Ja ben alt al cel en pondre’s el Sol, continua pràcticament estàtic als peus dels Bessons. Estigueu atents els dies 9 i 10 de març, en que la Lluna s’hi posarà ben a prop.

Mart es troba prop de Spica, l’estrella principal de Virgo. Cada vegada més la seua brillantor anirà en augment fins que s’assolisca la seua distància mínima (oposició) a la Terra durant el mes d’abril. El podeu veure eixir per l’est a partir de les 23 h. a principis de mes i a partir de les 21h a finals de mes.

La nit del 18 al 19 de març tindrem a l’abast un bonic espectacle celeste. La Lluna es posarà entre Spica i Mart. Una bonica foto amb tres llumeneres.

Saturn, en Balança, es troba uns 30 graus a l’est de Mart. A primeries de mes el podreu veure eixir per l’horitzó est cap a la 1 de la matinada mentre que a finals ja es farà visible a partir de les 23 h.

La matinada de la nit del 20 al 21 de març podrem trobar la Lluna ben prop del planeta Saturn. Qui no troba el planeta a ull nu aquest dia hauria de visitat l’oftalmòleg.

L’equinocci de primavera caurà enguany el dia 20 de març a les 17:57 h. Una  jornada amb la mateixa durada del dia i de la nit a tot el planeta Terra. La primavera començarà a l’hemisferi nord mentre que a l’hemisferi sud començarà la tardor.

Finalment recordar que la nit del 29, darrer dissabte de març, es farà el canvi d’hora per raons d’estalvi econòmic. Quan siguen les dues de la matinada s’afegirà una hora a l’hora oficial, passant a estar llavors dues hores per davant de l’horari del Sol, el que podeu veure reflectit als rellotges solars. Una herència horària que hem heretat del franquisme com ja vaig parlar en una altra ocasió i que algun dia hauriem de reparar.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Lluna nova Març 1 09 00
Quart creixent Març 8 14 27
Lluna plena Març       16 18 08
Quart minvant Març 24 02 46

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes de març de 2014, podeu punxar aquest enllaç. També podeu veure un mapa del firmament. I tot això gràcies al Planetari de Quebec.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent