Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El tercer planeta nan és batejat com a Eris

El nou cos transneptunià 2003UB313 descobert més enllà de Plutó ja ha rebut nom. El cos popularment conegut per Xena es dirà a partir d’ara Eris. L’elecció d’aquest nom no és improvisat.

Ja vaig contar en dos posts, aquest i aquest, com va anar la degradació del planeta Plutó i la polèmica que aquest fet ha provocat, sobre tot en la comunitat astronòmica americana.  De tota manera no hem d’oblidar que encara que Plutó ja no és planeta “clàssic”, és el prototip de planeta nan. D’aquest tipus de planetes hi ha de moment tres membres: Plutó, Ceres i el popularment conegut per Xena.

Ceres, d’uns 900 km de diàmetre, va ser descobert l’1 de gener de 1801 per Giovanni Piazzi.  Durant uns anys va ser considerat planeta però finalment va ser renomenat, en descobrir-se desenes i després milers de cossos com ell entre les òrbites de Mart i Júpiter.  Ceres és, des d’aleshores, el major dels asteroides.

Una cosa semblant li ha passat a Plutó. Si durant 76 anys ha estat un planeta, l’observació continua del cel i la millora de la nostra instrumentació astronòmica han permés descobrir desenes de cossos més enllà de Plutó i similars a ell. El  més gran de tots ells, tècnicament anomenat 2003UB313, i popularment Xena, ha desencadenat la discòrdia. O aquest és planeta o es crea una nova categoria de cossos del sistema solar. La jugada és repeteix, per tant.

Finalment, el dia 24 d’agost de 2006 l’assemblea de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) va crear la subcategoria de planeta nan on posar Plutó, Ceres i Xena.

El nom de Xena, va ser proposat mig en broma per M. Brown, el seu codescobridor. Xena és una princesa guerrera, heroïna d’una sèrie de televisió. Però aquest nom no podia durar. El bateig del planetes i altres cossos del sistema solar és competència exclusiva de la IAU, encara que els seus descobridors poden proposar noms. Els noms de planetes han de provindre de la mitologia, preferentment grecoromana.

Així que, amb un sentit de l’humor molt apropiat, els codescobridors de Xena, Michael Brown, Chad Trujillo i Davis Rabinowitz van proposar el nom d’Eris. La IAU va comunicar fa uns dies que aceptava la proposta i el nou planeta nan 2003UB313 s’anomenarà a partir d’ara Eris.

Gràcies a Raül (vegeu comentaris) que em fa un comentari molt adient, caldria adoptar en català el nom Eris. A més he trobat aquest enllaç molt adient en català.

Eris és la deessa grega de la discòrdia i de les bregues. Sembla que a la boda de Peleu i Tetis, on estaven invitats tots els deus de l’Olimp, s’oblidaren d’Eris. Aquesta, astuta, envia una poma d’or com a regal per a la més bella de la boda. Tots pensaven  que aquesta seria la núvia però les deesses Atenea, Hera i Afrodita van discutir molt per endur-se el premi. Finalment Paris va fer d’arbitre i elegí Afrodita. Com a premi la deessa li atorgà Helena. I ja sabeu que passà quan se l’endugué a Troia. Podeu llegir la història sencera en aquest bloc. Molt bon nom per a un cos que ha revolucionat el món dels astrònoms planetaris i de la cultura popular en general, descavalcant Plutó de la família planetària. El satèl·lit d’Eris s’anomenarà Disnomia. Aquesta, filla d’Eris, és la deessa del desordre. Quina família!

Se n’ha fet alguna pel·lícula on la deessa Eris hi apareix. Per exemple tenim la bella Michelle Pfeiffer posant la veu a la deessa Eris a la pel·lícula de dibuixos animats Simbad, la llegenda dels set mars (2003). Mireu la versió en català ací.

Són curiosos els comentaris de la pàgina de la NASA on es fa esment de la noticia:

 After the International Astronomical Union ruling on the definition of a planet, Dr. Paul Hertz, chief scientist for the Science Mission Directorate at NASA Headquarters, said, “NASA will, of course, use the new guidelines established by the International Astronomical Union. We will continue pursuing exploration of the most scientifically interesting objects in the solar system, regardless of how they are categorized.”

En resum, la NASA treurà també Plutó de la llista dels planetes “clàssics” per imperatiu legal.



  1. Així que el nom de Xena ve de l’heroïna de la tele! No en tenia ni idea. No se perque havia sentit que era d’una deitat esquimal. Devia anar confós.

    Molt interesants aquests articles per als profans com jo. Tenia reticències al canvi de "categoria" de Plutó per ja vaig dir que era més aviat per que sovint no t’agrada que et canviïn les coses que has conegut sempre.

  2. en realitat, si ens atenim a la fonètica històrica del català ni èride ni éride serien solucions adients. no passaria res si adoptàssem el nominatiu eris i prou. com a mínim, ajudarem a desfer el "mite" segons el qual tots els mots grecollatins han de ser per força esdrúixols (i que provoca estupideses com "mímesis" o "mímesi" àdhuc en boca de gent cultivada)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Transneptunians | s'ha etiquetat en , per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent