Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El cel de febrer de 2014

Febrer, mes del fred més dur, és també òptim per observar les constel·lacions de l’hivern, Orió, Geminis, el Taure, mentre ja comencen a veure’s a la matinada les primeres constel·lacions primaverals, el Lleó, la Verge, Hèrcules.

L’objecte més interesant aquest mes serà la supernova SN2014J, que, segons les previsions, augmentarà la seua brillantor fins al dia 2 de febrer. Potser, en aquest moment, siga visible amb prismàtics.

Situada a la galàxia M82, també coneguda com a Galàxia del Cigar, SN2014J es troba situada en la constel·lació de l’Òssa Major. En ser una constel·lació circumpolar serà observable tota la nit.

S’espera que amb telescopis menuts siga encara visible durant tot el mes de febrer.

El planeta Júpiter regna solemne en la constel·lació de Geminis amb una llum intensa. La nit del 10 al 11 de febrer una lluna quasi plena es posarà als seus peus a poc més de 5º de distància angular. Bon moment per identificar-lo si encara no l’havieu detectat al cel.

Ja a la matinada podrem veure Mart. El planeta roig, que ja està acostant-se poc a poc al punt de la seua màxima aproximació a la Terra en abril, és troba ara mateix en Virgo. La Lluna s’hi posarà al costat la nit del 19 al 20.

Saturn, el planeta dels anells, el podem veure cap a l’est a partir de les 3 de la matinada a principis de mes i a partir de la una a finals. La matinada del 22 la Lluna se situarà a només uns 2º al seu costat.

Venus es veu ara una hora o dos abans de l’eixida del Sol en direcció a l’est. La imatge més bella la tindrem el dia 26, entre les 6 i les 7 del matí, quan Venus es trobe amb una fina lluna minvant a només un grau de distància angular. Fer-ne una foto seria ben interessant.

Finalment Mercuri, sempre situat prop del Sol, estarà en una de les seues aparicions espectaculars fins el 5 de febrer. Busqueu el planeta en direcció sud-oest al capvespre. El dia 31 de gener i el 1 de febrer una lluna ben fina s’hi posarà ben prop. Ara bé, només entre les 18:30 i les 19:30 h. Després serà massa tard. La Lluna i/o Mercuri ja s’hauran post.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Quart creixent Febrer  6 20 22
Lluna plena Febrer 15 00 53
Quart minvant Gener        22 18 15
Lluna nova Març 1 09 00

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes de febrer de 2014, podeu punxar aquest enllaç. També podeu veure un mapa del firmament. I tot això gràcies al Planetari de Quebec.

Imatge: Cel del 1 de febrer 2014 capa al Sud-Oest poc després de la posta de Sol. Stellarium.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent