Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El cometa ISON renaix de les cendres

Sembla que no tot està perdut respecte a la desintegració del cometa ISON. Alguna cosa, encara no clara, ha sobreviscut a l’encontre amb el calor suprem del Sol.Com vaig contar en l’apunt anterior el cometa C/2012 S1 ISON es va endinsar en l’atmosfera solar a mitja vesprada del passat dijous 28 de novembre. En aquell moment només els coronògrafs de les missions SOHO eren capaços de veure’l. També s’esperava veure’l amb els instruments del SDO de NASA.

Aleshores va passar una de les dues coses que s’havien previst. No va eixir cap lluminositat, cap cua per l’altre costat del Sol.

O això semblava. L’arribada de noves imatges dels coronògrafs LASCO del SOHO ha obert l’esperança d’un ISON ressucitat. Sembla que el cometa ha tornat de la mort i que ens afanyarem massa per soterrar-lo.

Els vídeos adjunts mostren clarament que el cometa ha estat afectat pel pas pròxim al Sol. Si comparem la brillantor en entrar i en eixir de l’entorn solar es veu clarament que l’eixida és molt menys brillant, la qual cosa ens aboca a un escenari en que s’ha produït una pèrdua total del nucli de gels o bé només en queden restes del nucli original. El que es veu ben bé són les dues cues, la  de pols i l’iònica.

Karl Battams de la Campanya d’Observació del cometa Ison de la NASA diu: “Matthew Knight i jo no ens sabem avenir a hores d’ara. Sabem que moltes persones, els mitjans de comunicació i els equips científics volen saber el que ha passat. També ens encantaria saber-ho en aquest moment! Aquí està la nostra hipòtesi de treball:

Mentre el cometa Ison s’enfonsava cap al Sol, va començar a perdre una gran quantitat de trossos del nucli d’una mida raonable. Hi ha evidència de gran quantitat de pols en la llarga i prima cua que vam veure en les imatges del coronògraf del SOHO. Aleshores, a mesura que Ison es submergia en la corona solar, va seguir vaporitzant els seus gels, va perdre completament la coma (atmosfera cometària) i la cua de la mateixa manera que li passà al cometa rasant Lovejoy el 2011. El que ha sorgir del pas prop del Sol és un petit, però potser d’alguna manera compacte,  nucli que ha reprès l’emissió de la pols i el gas almenys de moment“.

[vimeo 80568171 w=500 h=281]

Comet ISON Dives Toward the Sun from Babak Tafreshi on Vimeo.

Haurem d’esperar uns dies, la matinada del 2 i 3 de desembre, per tractar de veure el cometa a ull nu un poc abans de l’eixida del Sol. Els experts diuen que la cua serà ben visible. Ara, no serà el cometa del segle com ens havien promés, aquell gran cometa que recordaríem tota la vida.

Imatges i vídeos: de SOHO, ESA/NASA i de l’astrofotògraf Babak Tafreshi.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent