Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

I la Lluna féu un mos al Sol

Tal com estava previst, aquest diumenge la Lluna ha tapat lleugerament el Sol. En el moment exacte, a l’hora de la picadeta i una miqueta abans del dinar, el disc del Sol ha abandonat la seua circumferència quotidiana amb l’ajuda de la Lluna, primerament amb una pessigada i després amb una mossegada sencera. Un esdeveniment molt poètic, potser, però que evidència la poderosa arma de la mecànica celeste que ha tornat a preveure, de manera exact, l’alineament de la Terra, la Lluna i el Sol. L’Univers pot ser infinit però és comprensible.

Ha estat un dia magnífic per observar el trànsit de la Lluna per davant del Sol, sense núvols i amb el cel ben blau. Tanmateix un calor prop dels 30 graus més propi de l’estiu ens ha fet suar la gota gorda tenint cura dels telescopis i de les càmeres.

La terrassa de Ca les Senyoretes a Otos ha estat el lloc ideal d’observació amb la mole familar del Benicadell com a fons del decorat. Els diversos telescopis presents, amb els filtres solars adequats, han permés als clients de la casa gaudir de l’eclipsi minúscul. Els xiquets, sobretot, s’han sorprés molt i, com sempre sol passar, han fet les preguntes més interessants.

I si el lloc ha estat magnífic per observar, el dinar ha estat espectacular. Com que estem en temporada de bolets l’ama de la casa, Assumpció, ens ha oferit un dinar a base de bolets, del qual, unes hores després encara roman la flaire en les narius.

Mentrestant a l’Àfrica Central els diversos grups d’observadors preparaven les seues càmeres per captar l’eclipsi i retransmetre’l al món. A hores d’ara no he vist cap foto decent de la fase de totalitat. L’oratge no els era molt favorable. No obstant això, vos pose una imatge obtinguda a Uganda.

Vídeo: Time Lapse de l’eclipse de Sol del 3 de novembre 2013. Canon 1000D amb Zoom 300 mm i filtre mylar. Conjunt de 23 fotografies. Temps: des de 13:14 a 14:27. Enric Marco.

Imatge: Totalitat a Àfrica. Janne Pyykkö des de Gulu, Uganda.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Telescopis i observacions per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent