Parlem de contaminació lumínica a la Bienal de Física

La contaminació lumínica observada a les comarques valencianes sembla que no té aturador. Si bé en les comarques d’interior el cel és encara impol·lut i la Via Làctia es veu en tot el seu esplendor, en les comarques pròximes a l’àrea metropolitàna de València la cosa és lamentable. Una vegada conegut el problema per les autoritats, seria lògic pensar que el malbaratament d’energia s’aturaria i poc a poc aniria minvant, però sembla que no ha estat així. El llançament indiscriminat de llum al cel continua creixent. No s’entén, i menys encara en època de crísi, que llencem els diners dels nostres impostos al fem. I al mateix temps tanquen serveis bàsics per a la societat.

La cosa s’ha agreujat amb la introducció accelerada, sense estudis tècnics i suposadament avalada per una eficiència energètica encara per demostrar, de la tecnologia LED per a l’enllumenament públic exterior.

A més a més, tota la llum instal·lada als pobles valencians fins ara, a instància del programa de la Diputació, és de color blanc. Això té efectes perversos com ja anunciàrem en un informe realitzat per uns quants investigadors de la Universitat de València. Amb aquesta llum blanca la contaminació lumínica ha augmentat ja que aquesta es dispersa més en l’atmosfera. A més a més ha augmentat la pressió sobre els ecosistemes, sobre tot sobre els insectes nocturns que són atrets i desplaçats dels seus hàbitats naturals amb la consequènt pèrdua de biodiversitat.

Cal remarcar finalment la ja ben documentada afecció sobre la salut humana de la llum blanca en horaris nocturns. El component blau de la llum blanca afecta a la producció de l’hormona melatonina. Aquesta regula els ritmes circardians i una baixa concentració de l’hormona produeix insomni, problemes cardíacs, etc…  i és un factor de risc per a alguns tipus de càncer.

De tot acò parlàrem l’altre dia en la xerrada presentada al Simposi d’Energia i Sostenibilitat dins de la XXXIV Reunión Bienal de la Real Sociedad Española de Física que s’ha celebrat al Campus de Burjassot de la Universitat de València entre el 15 al 19 de julio de 2013.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *