El bloc de JQV

Música en català… i més

5 de juliol de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Xavier Elies i Font Sellabona

La setmana passada la cançó es va tenyir de dol per la mort de dos dels pioners de la cançó en català: Xavier Elies i Font Sellabona.
Xavier Elies (Barcelona, 1941-2010) va ser el setè dels components d’Els Setze Jutges que va agafar la guitarra i va posar-se a cantar. Va ser el més efímer de tot el col·lectiu ja que només va enregistrar un sol disc. Aviat va comprendre que altres companys tenien més recursos i possibilitats a l’hora de triomfar en el món de la música. Incansable, alegre i simpàtic, se’l recorda fent viatges amb el seu cotxe portant als membres d’Els Setze Jutges. Les notes biogràfiques que han aparegut en algun diari diuen que va tornar de manera efímera als escenaris en el marc del comiat de Lluís Llach a Verges. No és cert. No va tornar als escenaris ?com a mínim per cantar-hi? encara que sí que va tornar a deixar-se veure en públic i va participar en alguna taula rodona en el marc del comiat a Llach.
Josep Font Sellabona (Collsuspina, 1925-Vic, 2010) va començar a cantar fins i tot abans que Els Setze Jutges. Va signar els seus discos com a Font Sellabona, el Trobador de Catalunya. La seva cançó més coneguda, “El mercat del Ram” la trobem en un disc de 1961. Les seves lletres eren de caràcter popular i ell mateix havia explicat que el seu pare li havia recomenat que no es fiqués en política. Amb l’arribada d’Els Setze Jutges va entrar en contacte amb el col·lectiu encara que no en va formar part. En realitat es va sentir força marginat pels primers jutges, cosa que explicava assegurant que no l’hi van fer cas perquè ell era millor cantant. Després d’abandonar la música es va centrar en la pintura fins arribar a fer-se un nom. La seva vida va transcòrrer entre la ciutat on residia, Vic, i Tossa de Mar, on tenia el seu estudi de pintura i on ha estat enterrat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!