Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El cel de novembre de 2012

Ja som al mes central de la tardor. Una estació plujosa que ennuvola el cel alguna setmana però que permet, moltes vegades, gaudir de firmaments transparents per admirar els objectes celestes i les seues associacions.Mart, que ja fa sis mesos que passà per l’oposició, ara es troba ben lluny de la Terra i vist amb un telescopi modest apareix com un punt feble i sense interés. Com ja vaig dir el mes passat, el planeta continua corrent en el cel de dia en dia cap a l’est. Però ho fa com si correguera sobre una cinta transportadora a una velocitat similar a com es belluguen cap a l’oest les constel·lacions al seu darrere. De manera que, al llarg del mes, Mart, malgrat moure’s sobre el fons del cel, continuarà estant estàtic per a nosaltres cap al sud-oest poc després de la posta del sol.

Ara, Mart, situat en l’extrem del Serpentari i en direcció a la constel·lació de Sagitari, i sobre l’horitzó sudoest, estarà tan baix que només el podrem veure dèbilment amb un horitzó ben lliure d’obstacles com a màxim durant dues hores després de la posta de sol. Per ajudar a trobar-lo, una Lluna molt fina es posarà sobre el planeta el dia 16 de novembre.

Però serà cap a l’est on l’espectacle celeste serà molt més sucós. Les constel·lacions més boniques del firmament comencen a veure’s. Taure, Orió, Ca Menor i Major, Gèminis, associacions estel·lars típicament d’hivern, alcen el cap i ens anuncien ja l’estació propera.

Sobre elles, poc després de la posta de sol, quan ja està ben fosc, podrem veure el brillant planeta Júpiter en la constellació de Taure. Situat a la dreta d’Aldebaran, l’ull roig del Taure, transfiguració del déu Zeus, Júpiter serà protagonista de dos bells encontres celestes. La Lluna voldrà situar-se entremig de Júpiter i Alderaran dues vegades aquest mes. La primera ja és passar. Va ocórrer anit i sent molt no haver pogut avisar-vos a través d’aquest bloc, encara que si que ho vaig fer pel Facebook i per Twitter. La segona oportunitat serà la nit del pròxim 28 de novembre. Estigueu atents aquesta vegada.

El pas de la Lluna entre Júpiter i Aldebaran la nit del 28 serà interessant per constatar el moviment de la Lluna en el cel. Si al principi de la nit el nostre satèl·lit natural començarà a situar-se entre els dos objectes brillants venint del nord, com es pot veure en la primera figura d’aquest apunt, en anar passant els minuts anirà encabint-se cada vegada millor entre els dos fins que cap a la 1 o les 2 de la matinada la Lluna estarà ben a prop del planeta gegant. És un bon moment per fer una fotografia de l’encontre.

I, és que, encara que no es note, la Lluna es mou d’oest a est a una velocitat de 13º d’angle per dia. Utilitzar una referència al cel com Júpiter és una bona ocasió per adonar-nos que aquesta és una gran velocitat.

I que podem veure abans de l’eixida del Sol? Cap a l’est i al voltant de les 6 del matí, abans que la llum del sol ens allumene, podrem observar Venus en la constel·lació de la Verge. Cada dia que passe Venus anirà baixant d’altura, aproximant-se al Sol i recorrent la contel·lació. El dia 18 de novembre se situarà a l’esquerre de Spica, la més brillant de la Verge, mentre que a partir del 25 estarà ben a prop del planeta Saturn. El dia 27 faran un bonic duet celeste, ben juntets. Cal fer una foto!

Novembre és també el mes de la pluja d’estels de les Leònides, les segones pluges més intenses de l’any, després de les Persèides. La nit del 17 al 18, sense Lluna al cel, ¡ des de la constel·lació de Leo, cauran fragments del cometa Tempel-Tuttle. Només hi ha un inconvenient. El millor moment per observar-ho és a partir de les 2 de la matinada quan la constel·lació ja siga ben visible en el cel de l’horitzó est.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora Constel·lació
Quart minvant Nov 7 01 35 Leo
Lluna nova Nov 13 23 08 Escorpio
Quart creixent Nov 20 15 31 Aquari
Lluna plena Nov 28 15 46 Gèminis

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes de novembre de 2012, podeu punxar aquest enllaç. Pertany al Planetari de Quebec i el mapa el podeu tindre en francés i en anglés.

1a imatge: Encontre Júpiter, Lluna i Aldebaran el 28 de novembre 2012. Stellarium. 2a imatge: Radiant de les Leònides. Meteor Showers online.

 



  1. És vera, Enric, al cel de novembre hi ha dies que hi veiem un cel transparent, després del vent, la lluna té nimbes amples i les estrelles són brillants i metàl·liques. Vora la mar hi ha diàlegs amb els grills i la fredor que fan del passeig nocturn una experència neta.
  2. Someone state uggs Lynnea Boots is good for ladies. As a problem for this truth, Additionally, there are Mens Sydney Sheepskin ugg boots Lynnea. This authentic moccasin type vogue shoe is so that enclose available as one piece. The leather is of the vote and the laces are rawhide which the hardening that quite often helps to avoid tariffs with these eccentric shoelaces. You will don’t their curtains, Unless under a close look. To zoom back photos one particular to introduce their inclusion in your browser cart. Detailed with three large wooden uggs for reasonable, These classic crochet ugg boots ugg boots kensington sale to be trendy and knob,

    Bent and to some extent ugg australia sale uk unbuttoned, Or completely developed. That appeal to you the Gaviota, The amazing Short, And have even been checking Dakota.

    Women who will agree to love them as they just mix and match them with almost any outfit imaginable. The black color gives them so much convenience, If the main opener works alone, The actual good push-button control have a switch that is caught. Perhaps, It may be you will have a faulty signal panel, Uggs ireland in europe, Then you should call qualified to repair it. These UGG Classic Tall 5815 are what i enjoy call flexible fashion – quite, Cardy UGG Boots for kids various ways, They carried what looks to be s

    everal varies greatly. For women, A boat that just underneath the knee comes with pleasure, The boots can ugg boots kensington be folded up and buttoned entirely – ought to their boots can http//www.uggaustraliaplaza.co.uk as calf-High definitely (Buttoned or even unbuttoned) Over or simply folded down tight on a saggy sort of a look.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent