Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 5 de juny de 2012

D’on veure el trànsit de Venus 2012?

Demà, dimecres 6 de juny, a l’eixida del Sol serà el gran dia.Només passa dues vegades per segle. La nit del 5 al 6 de juny de 2012 el planeta Venus passarà per davant del Sol. Es l’anomenat trànsit de Venus i en aquest apunt ja vaig explicar la seua importància astronòmica.  L’últim trànsit va ser el 8 de juny de 2004 i, potser, alguns de vosaltres ho recordareu. El pròxim serà l’any 2117. Així, que aquesta vegada serà l’última oportunitat de veure-ho per a les persones vives.

En aquest apunt contaré les característiques físiques del trànsit, quan serà possible observar-lo i des d’on i les actiivtats que diverses agrupacions astronòmiques i universitats han organitzat per a l’esdeveniment. Finalment descriurem alguns materials útils per a l’observació.

A diferència del 2004 en que es va veure perfectament des del nostre pais, aquesta vegada es veurà bé en el Pacífic i en els països situats en la seua costa. En l’est i nord d’Europa es veurà millor que ací en que només el podrem veure a l’eixida del Sol.

En el trànsit de Venus s’han de considerar els temps dels quatre punts de contacte del disc venusià amb el solar mentre el planeta creua per davant del Sol durant 6 hores i 40 minuts.

1r contacte: el disc de Venus toca el disc del Sol
2n contacte: el disc de Venus entra totalment dins del disc solar
3r contacte: el disc de Venus toca la vora interior del disc solar
4t contacte: el disc de Venus ix totalment del disc solar

Donat que el dimecres 6 de juny el Sol ix en la nostra costa entre les 6:10 (Salses) i les 6:39  (Guardamar) només podrem veure els últims minuts del trànsit.

De Sagunt cap al nord i cap a l’est podrem gaudir dels últims dos contactes (3r i 4t contactes)

Tanmateix, al sud de Sagunt només podrem veure com Venus ix definitivament del Sol (4t contacte).

Per a observar-lo heu d’anar a un lloc amb l’horitzó est lliure d’obstacles, com la platja.  El Sol eixirà, ja amb el planeta Venus sobre la seua superfície, com una taca grossa, a punt de deixar el disc solar. I durant uns 20-40 minuts acabarà de recórrer el Sol.

Un bon lloc a la xarxa per veure els temps d’entrada i eixida de Venus des del lloc on sou és aquesta pàgina Transit of Venus. El temps està en hora del fus horari GMT+1 i, per tant, caldrà afegir una hora per tindre l’hora local. Els punts de contacte són aquí anomenats ingress exterior, ingress interior, egress interior, egress exterior i transit center és el punt central del trànsit.

Us pose l’exemple des del Campus de Burjassot de la Universitat de València. Els tres primers punts de contacte estan foscos indicant que no seran visibles. És a dir només serà visible el quart contacte, quan Venus ja està eixint del Sol.

Però, per favor, NO MIREU el Sol amb telescopis sense filtres especials solars. A simple vista protegiu els vostres ulls de la llum solar amb un filtre de soldador del 14, o amb ulleres especials d’eclipsi. Els vostres ulls són el més important. Poseu-vos en contacte amb les agrupacions astronòmiques. Ací en aquest enllaç i en aquest altre podreu veure diverses maneres d’observar el Sol amb seguretat.

A hores d’ara tinc coneixement de diverses iniciatives d’agrupacions astronòmiques o d’universitats per a veure el trànsit.

Des de l’Empordà, Astronomia des de l’Empordà convida a venir a la seua observació pública a la platja de Pals, al costat de la Creu Roja. Allí veuran el tercer i quart contacte.

L’Agrupació Astronòmica de la Universitat de València anirà al desert de les Palmes, anant cap al Bartolo, prop de Castelló per observar-ho de ben alt.

A Barcelona, l’Agrupació Astronòmica Aster ha convocat els aficionats al Castell de Montjuïc per veure-ho a partir 5:45 h, amb 1/2 hora per muntar telescopis abans de sortir el Sol. Preguen màxima puntualitat.Mentrestant des de Gandia, l’Agrupació Astronòmica de la Safor veurà durant uns minuts com Venus ix del disc solar, des de la platja a l’altura de la zona de la Ducal. Cal estar a les 6:00 per muntar els telescopis i les càmeres.

Caldria destacar els esforços que ha dedicat el departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona en els mitjans divulgatius per al trànsit de Venus d’enguany. Han publicat un interessant còmic sobre la història del pas de Venus que vos recomane i que he penjat ací baix. També posen a disposició dels centres educatius de Catalunya un conjunt d’activitats sobre distàncies astronòmiques, preparades pels membres del Departament i que es poden desenvolupar amb el seu suport.

Però a més a més faran la retransmissió del trànsit de Venus en directe des de les illes Svalbard, situades al nord de Noruega.Finalment dir-vos que per als usuaris de smartphones hi ha un app (VenusTransit) dedicat a l’esdeviment de demà que et diu directament les hores de visibilitat des d’on estàs o on cal anar i tot de manera molt intuïtiva.

Finalment dir-vos que el Sol estarà molt baix i els núvols baixos en la costa poden espatllar l’observació. Així que esteu avisats. Podeu fer una matinada per no res.

Foto: Des del departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona s’ha desenvolupat el web Venus 2012.



  1. GRàcies Enric per tota aquesta informació. Em sembla que miraré la retransmisió del trànsit de Venus des de les illes Svalbard. Serà la millor solució. Ens ho has posat en safata per poder escollir !!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar | s'ha etiquetat en , per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent