Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 28 de maig de 2012

Mirem al cel nocturn per Ràdio 9 (I)

He encetat una petita col·laboració temporal amb el programa El Catxirulo de Ràdio 9 per explicar semanalment les efemèrides celestes. Si vos abelleix podreu escoltar-me els dissabtes de matí. Però també aniré posant els textos a partir dels quals vaig parlant pel dial.


La Lluna va creixent de dia en dia i la seua forma fina s’anirà eixamplant fins arribar al QUART CREIXENT el pròxim dilluns 28. Ara és el moment ideal per observar-la amb telescopis, prismàtics o amb càmera amb teleobjectiu. En aquesta fase es reforcen les ombres, i els mars i cràters es veuen molt millor. Fixeu-vos en la part fosca de la Lluna. És visible per la llum de Sol reflectida per la Terra. És la llum cendrosa.Al mateix temps que la Lluna va creixent, anirà movent-se de dia en dia cap a l’est. Venus, és ara l’objecte més brillant al cel, a la posta del Sol es veu cap al Nord-Oest, a uns 15 graus d’altura. S’està aproximant ràpidament al Sol per passar davant d’ell el 5 de juny. El planeta Mart, visible fins a la matinada, s’allunya i es fa cada vegada més dèbil en Leo. De dia en dia s’aproxima a Saturn per trobar-lo en agost. La Lluna es situarà baix d’ell el dilluns 28. Saturn també és visible durant tota la nit a la constel·lació de Virgo, i fa parella amb la brillant estrella Spica. Amb telescopi els seus anells son espectaculars. La nit del 31 de maig una lluna grossa se situarà ben prop d’ells fent una figura en L.

Anant a un lloc fosc, ara que no fa fred, podeu gaudir del cel nocturn. Les constel·lacions primaverals van ponent-se per l’oest, Leo, Corvus, Crater, mentre les constel·lacions de l’estiu com la Lira amb la brillant Vega ja es veuen després de la posta de sol per l’est. I cap al nord l’Ossa Major ben alta i Cassiopea (W) a ran de l’horitzó. Entre elles l’estel polar. Ahir arribà a l’Estació Espacial, la nau de càrrega Dragon de Space X la primera empresa privada de l’astronàutica. I ara té un contracte de 1200 milions de dòlars amb la NASA per donar suport a l’Estació. En pròxims viatges portarà astronautes. I és que des de la retirada dels transbordadors l’any passat els astronautes nord-americans viatgen a l’espai en naus russes.

QUE TINGAU MOLT BONES OBSERVACIONS I MILLOR SETMANA.

Foto: Posta de sol al pic Cinco Pinos. Parc Natural de Chera-Sot de Chera. 23 maig 2012. Si punxeu la foto i la feu gran, dalt del segon arbre, començant per l’esquerra i a la meitat del cel, podeu veure una Lluna molt prima. Enric Marco.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ràdio i televisió | s'ha etiquetat en per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent