Lovejoy, el cometa supervivent

Video Cometa Lovejoy

Quan l’astrònom aficionat australià Terry Lovejoy descobrí el cometa a principis de mes no podia imaginar que aquest faria una cosa tan espectacular com passar fregant el Sol i sobreviure a l’encontre. Un cometa només és un cos format per gels de diversa composició (aigua, diòxid de carboni…) i que segueix una òrbita molt elíptica que l’aproxima al Sol durant uns dies per a mantindre’s ben allunyat del centre del Sistema Solar la major part del temps. Però a part d’això, a més a més, el cometa Loveloy és considerat un cometa rasant. I tant que s’hi acosta al Sol!

Com podeu veure al vídeo obtingut per la sonda Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) els dies 15 i 16 de desembre passat, sembla que, en principi, la seua trajectòria és d’impacte. Però malgrat estar més d’una hora dins de la corona solar amb forts vents de partícules, temperatures de més d’un milió de graus, i forts camps magnètics, ha aconseguit sortir-se’n.

Les imatges provenen dels instruments LASCO del SOHO, dissenyats per observar la capa més externa del Sol, la corona. Els cercles opacs centrals són màscares situades dins del telescopi per tapar la brillantor de la nostra estrella.

Observeu com el cometa augmenta la seua lluminositat en acostar-se al Sol. Això és causat per el gran escalfament del nucli cometàri que fa fondre els gels i els converteix en gas (sublimació). La lluïssor horitzontal al voltant del cap del cometa és causada per la saturació dels píxels de la càmera CCD de la nau.

Els experts consideren que el C/2011 W3 (Lovejoy) va passar a uns 140000 km de la superfície solar (menys de la meitat de la distància Terra-Lluna) i que el seu diàmetre hauria de ser major de 500 metres ja que d’altra manera no hagués sobreviscut. I que segurament haurà perdut gran part de la massa en l’encontre pròxim amb el Sol.

Aquest trobada ha estat registrada per cinc naus espacials d’observació solar:  la Solar Dynamics Observatory (SDO) i les naus bessones STEREO, ambdues de la NASA, el microsatèl·lit de la ESA Proba-2, i el Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) de la ESA/NASA.  L’observació més espectacular i més en detall prové de la SDO, que observa com el cometa s’aproxima al Sol (pel·lícula) i després com se n’allunya (pel·lícula). En aquestes pel·lícules s’observa com la cua cometària interactua amb el camp magnètic solar, fent-la bellugar força.

El cometa Lovejoy pertany a la família de cometes rasants Kreutz. Tots aquests provenen d’un cometa gegant que es trencà en trossos allà pel segle XII, potser va ser el Gran Cometa de l’any 1106 que registraren observadors d’arreu del món.

Vídeo: The Great “Birthday Comet” of 2011. Comet Lovejoy Grazes the Sun (and survives). Web del SOHO.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *