Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 31 de maig de 2006

El cel de juny de 2006

El primer dia del mes podrem admirar una fina lluna a prop del planeta Saturn. També, el dia 1, poc després de la posta del Sol i en aquesta direcció, veurem  un objecte brillant. És el planeta Mercuri. Entre aquest i Saturn podem veure, ja molt dèbil, el planeta Mart. Tots els tres planetes es trobaran molt pròxims i aniran aproximant-se en el cel durant tot el mes. El dia 1 i el 27 una lluna molt fina es posarà prop de Saturn i Mart. Un fet realment curiós ocorrerà entre el dia 14 i el 18 de juny.

El mes de juny gaudirem de la gran constel·lació del Bover (Bootis). Aquesta està lligada al mite de les osses (Ossa Major i Menor) que es troben ben pròximes. El bover serà el conductor del carro de bous, un altre nom que rep la constel·lació de l’Ossa Major.

L’estel principal és Arcturus, el guardià de l’Ós. Aquest estel és un gegant roig relativament pròxim, només situat a 36,7 anys llum. És la quarta estrella més brillant del cel, si hi comptem el Sol. Si volem trobar-lo en el cel hem d’agafar el mapa estel·lar. Ens pot ajudar si comencem per la cua de l’Ossa Major. Si seguim l’arc que forma la cua arribarem fàcilment a Arcturus i si continuem cap avall trobarem una altra estella brillant, Spica, la principal de la Verge.
 
El primer dia del mes podrem admirar una fina lluna a prop del planeta Saturn. També, el dia 1, poc després de la posta del Sol i en aquesta direcció, veurem  un objecte brillant. És el planeta Mercuri. Entre aquest i Saturn podem veure, ja molt dèbil, el planeta Mart. Tots els tres planetes es trobaran molt pròxims i aniran aproximant-se en el cel durant tot el mes. El dia 1 i el 27 una lluna molt fina es posarà prop de Saturn i Mart. Un fet realment curiós ocorrerà entre el dia 14 i el 18 de juny. Mart i Saturn, que continua pràcticament fix en Càncer des de fa 2 mesos, tindran un encontre realment pròxim. El dia 15 Mart es trobarà sobre el cúmul estel·lar del Pessebre, o M44 en el catàleg de Messier. Bon moment per fer-li una foto envoltat d’estels. El dia 17, Mart i Saturn es trobaran separats en el cel a una distància semblant a la dimensió d’una lluna plena. Serà interessant de veure.

Júpiter serà ben visible en la constel·lació de Libra quan es faça fosc. Cap a mitjanit el veurem no massa alt en el cel en direcció Sud. El dia 8 la Lluna en una fase quasi quart creixent se situarà davall del planeta Júpiter. I Venus es veurà ben brillant abans de l’eixida del Sol en direcció est.
 
La Lluna serà quart creixent el 4 de juny, mentre que l’11 estarà en fase de lluna plena. El dia 18 tindrem una lluna en quart minvant. Finalment el 25 de juny la Lluna presentarà l’aspecte de lluna nova.

El mes de maig passaren prop de la Terra els trossos del cometa 73P/Schwassmann-Wachmann. El fet que un cometa es trenque en diversos fragments sembla haver ocorregut en altres ocasions. Les proves les tenim en les superfícies de la Lluna i d’alguns satèl·lits dels planetes gegants. S’hi han observat cadenes alineades de cràters d’impacte causats per col·lisions múltiples de cossos que seguien la mateixa òrbita. Això ha pogut ocórrer també a la Terra? És possible, però l’erosió causada per l’aigua i el vent han esborrat pràcticament tot rastre d’aquests xocs en el nostre planeta. Tanmateix, com ja vaig contar en aquest mateix bloc, fa poc l’astrònom afeccionat Emilio González ha trobat una d’aquestes cadenes al desert del Sàhara utilitzant el programa gratuït d’imatges terrestres Google Earth.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de juny de 2006, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores. Existeix una versió en més alta resolució.

Que tingueu unes bones observacions.

Figura: Mapa celeste per al mes de juny. Vàlid per al dia 1 de juny a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent