Des del meu criteri

BLOC D'OPINIÓ DE JOSEP MARIA CASTELLS (BALAGUER)

5 de novembre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

Flame, més que un cuc

Periòdicament es descobreixen virus i cucs informàtics circulant per la xarxa i els ordinadors. No és tan habitual, amb tot, que surtin a la llum programes maliciosos com el Flame, que des que es va detectar el 28 de maig és considerat pels experts en seguretat informàtica el més sofisticat i complex fins ara. Helena Rifà, del grup de recerca KISON de la UOC, va explicar a l’Internauta les característiques del virus (intervenció en mp3), que no sols explota un forat de seguretat, sinó que modifica un algoritme criptogràfic.

Per Rifà, Flame és un ‘malware’ molt evolucionat perquè ha trencat una cosa que matemàticament era segura. En concret, aquest programa maliciós s’ha instal·lat en ordinadors amb segells de seguretat ‘legals’ de Microsoft. Els autors s’han aprofitat d’una vulnerabilitat algorítmica de l’empresa nord-americana, detectada com a mínim des de 2009, per generar certificats de seguretat falsos i introduir-se, així, als ordinadors amb Windows amb total impunitat. Una vegada instal·lat, el Flame pot enregistrar àudio, fer captures de pantalla i seguir el teclat o la navegació per internet de l’usuari, entre més dades, que són enviades a servidors escampats per tot el món.

Segons els primers càlculs, Flame ha infectat aproximadament un miler de màquines, principalment a l’Iran, Israel, el Sudan, Síria, el Líban, l’Aràbia Saudita i Egipte. Per això hi ha la sospita que al darrere hi hagi governs com el dels EUA i Israel, que fa temps que treballen en aquest terreny per a l’espionatge de governs del Pròxim Orient.

Fins ara, l’únic virus conegut que s’acosta al Flame en nivell de complexitat i objectius era l’Stuxnet: de fet, hi ha experts que consideren que els autors de tots dos, com a mínim en la primera fase de desenvolupament, serien els mateixos. De fet, Stuxnet es va crear entre el gener i el juny de 2009, un any abans del Flame.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!