L’eclipsi de Sol del 29 de març

El pròxim dimecres 29 de març la Lluna tornarà a situar-se entre la Terra i el Sol i, durant uns minuts, ens furtarà la llum de la nostra estrella. Serà la nit en ple dia, tindrem un eclipsi total de Sol. Açò, però, passarà, entre altres llocs, a Turquia, però no al País Valencià, Catalunya ni Balears. Aquesta vegada no tindrem la sort d’estar en el camí de l’ombra lunar sobre la superfície terrestre. En les nostres terres, només observarem el Sol tapat un 31% o un 32%.

L’eclipsi començarà a la costa més oriental de Brasil, creuarà l’oceà atlàntic prop de l’equador, s’endinsarà en Àfrica i recorrerà Ghana, Togo, Benín, Nigèria, Níger, el Txad, Líbia i Egipte. Creuarà el Mediterrani oriental i arribarà a Turquia. Després passarà per Geòrgia i les repúbliques caucàsiques russes. L’ombra de la Lluna enfosquirà el Kazakhstan, la Sibèria russa i acabarà a Mongòlia. Dins d’aquesta banda de totalitat es veurà com la Lluna va tapant a poc a poc el Sol fins que, durant uns quants minuts, el Sol quede totalment eclipsat. En aquest moment el Sol, la Lluna i l’observador es trobaran perfectament alineats. És aleshores quan es podrà observar la corona, capa més externa de l’atmosfera solar. Les estrelles i els planetes, a més a més, seran observables.

Tota Europa, però, veurà l’eclipsi com a parcial. Per la seua situació geogràfica, els habitants de Grècia i Bulgària seran els qui gaudiran d’un Sol més enfosquit. Mireu el mapa del pas de l’eclipsi per Àfrica i com passa prop d’Europa.

Ací ens haurem d’acontentar amb un Sol tapat per la Lluna en un màxim d’un 31 o 32% en àrea i d’un 42 o 43% en diàmetre solar (magnitud de l’eclipsi). Veurem el disc del Sol retallat per la Lluna. El primer contacte de la Lluna amb el Sol es produirà a les 11:15 h. i durant unes dues hores la Lluna anirà desfilant per davant del Sol fins que a les 13:16 h. acabarà l’eclipsi.


Ciutat

Primer contacte

Altura Sol

Segon contacte

Màxim eclipsi

Tercer contacte

Quart contacte

Altura Sol

Barcelona 11:21:33.5 39 ——— 12:21:28.5 ——— 13:23:30.7 51
València 11:15:57.0 37 ——— 12:14:57.3 ——— 13:16:26.0 52

Recordeu que l’eclipsi de Sol s’ha de mirar de manera segura. No s’ha d’observar mai directament el Sol, ni amb ulleres de sol, telescopis o prismàtics. En aquest cas, la llum de Sol es concentraria en la retina i l’ull es cremaria en fraccions de segon. Una manera segura d’observar-lo serà mitjançant la projecció. La llum del Sol es projecta sobre una pantalla i molta gent ho pot veure al mateix temps. L’ús d’un cristall de soldador de densitat 14 és una altra bona opció. Les ulleres d’eclipsi que encara conserveu de l’eclipsi del passat dia 3 d’octubre també es poden utilitzar.

Una manera lúdica i ben curiosa de veure aquest eclipsi és mirar les ombres que fan les fulles dels arbres. Si s’hi fixeu veureu que durant l’eclipsi hi apareixen multitud de sols eclipsats.

El departament d’Astronomia i Astrofísica ha preparat un seguit d’activitats a l’Aula d’Astronomia per al dia de l’eclipsi per a totes les persones que estiguen interessades en observar aquest fenomen.

Entre les 11:15 i les 13:20 es realitzarà una observació popular de l’eclipsi parcial des del telescopis de l’Aula d’Astronomia. A més, al Saló de Graus de Matemàtiques al Campus de Burjassot es veurà l’eclipsi total des d’un servidor de Turquia o Àfrica si tenim sort, i els servidors no cauen per l’excés de demanda.

Al mateix temps retransmetrem en directe l’eclipsi parcial des de Burjassot a la pàgina web de l’Aula d’Astronomia.

Per altra banda l’Associació Astronòmica de la Universitat de València, formada per estudiants de diverses titulacions del Campus de Burjassot, traurà també els seus telescopis al carrer per observar l’eclipsi parcial de Sol.

El departament d’Astronomia i Astrofísica ha comptat per a la preparació de l’observació amb la col·laboració de la Facultad de Física, la Facultat de Matemàtiques, l’Associació Astronòmica de la Universitat de València i l’AdR de Física.

La imatge és un gif animat de A.T. Sinclair. Les hores estan en temps universal. Cal sumar 2 hores per obtindre l’hora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.