Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 d'abril de 2010

El cel d’abril 2010

Entrem a la primavera i els cels s’obren i ens deixen per fi veure els objectes celestes. Aquest mes les nits suaus inviten a mirar amunt amb els nostres instruments d’observació com va fer Galileu, amb la ment oberta.

Mentre les constel·lacions d’hivern com Orió i Taure ja declinen a l’orient, al firmament veiem ara el mite del corb, enviat per Apol·lo, per una copa d’aigua i que s’encantà per un plat de figues.

També podrem veure un espectacle planetari. Hi ha a la vista 5 planetes, Mercuri i Venus prop de l’horitzó oest i Mart i Saturn ben alts en el cel. I el pròxim cap de setmana no deixeu passar l’oportunitat d’admirar la convergència de Venus i Mercuri a la posta del Sol. Júpiter el podeu guaitar poc abans de l’eixida del Sol.

Segueix…

Apol·lo anava a fer un sacrifici a Zeus i envià el Corb a per aigua a
una font pròxima. El corb passà, però, prop d’una figuera amb fruits
encara verds. L’ocell no aguantà la tentació i s’esperà uns dies fins que les figues foren ben
bones per menjar. Apol·lo, mentrestant, avorrit d’esperar, hagué d’anar ell mateix a
buscar l’aigua.

El corb buscà una excusa i s’endugué amb el bec una serp d’aigua i l’acusà davant Apol·lo de barrar-li el pas a la font.

Apol·lo no se la cregué i els envià tots tres al cel formant les constel·lacions del Corb, Copa i Hidra Femella.

Aquest mes es caracteritza per la presència de 5 planetes al cel. A la posta podrem veure els dos planetes interiors, Venus i Mercuri. A més a més aquests primers dies de mes estaran convergint fins a una màxima aproximació dels dos en el cel oriental el dia de Pasqua, 4 d’abril. Després s’aniran separant poc a poc en passar els dies.

I a partir de la post i durant tota la nit podreu veure Mart a la constel·lació de Cancer i Saturn ja més cap a l’est, a Virgo.

I finalment Júpiter es presentarà a la matinada, poc abans de la sortida del Sol.

El dia 8 d’Abril Mercuri arribarà a la seua màxima elongació oriental. Això vol dir que vist des de la Terra es trobarà en el seu punt de l’òrbita més allunyat del Sol, 19º. Per tant tindrem l’oportunitat de veure aquest fugisser planeta durant més d’1 hora després de la posta de Sol. No ho deixeu perdre.

Mart continua en Cancer, prop de les estrelles Càstor i Pol·lux de Geminis, formant una línea de tres punts brillants al cel. Saturn, a Virgo, es veurà més cap a l’est a les primeres hores de la nit.

Júpiter, immers encara en la lluïssor del Sol eixint, es podrà veure bé a partir de la segona quinzena del mes, a l’est, a partir de les 6:30.

La Lluna serà minvant el 6 d’abril, nova el 14, creixent el 21 mentre que el 28 tornarem a tindre la fase de plena.

El Sol sembla que va assolint el nivell d’activitat que li pertocaria. Ara ja és habitual veure taques al seu disc, cosa que indica que l’activitat magnètica va pujant. Ja podrem fer observacions solars!!

A Mart la situació dels dos robots de la NASA que exploren la superfície és ben diferent. Van arribar el 2004 i ostenten un rècord de longevitat encara que amb alguns alifacs. Opportunity continua el seu viatge cap al cràter Endeavour, després d’explorar diversos cràters. Spirit va caure en una trampa d’arena ja fa un any i els esforços dels enginyers per traure’l han estat infructuosos. Així que finalment s’ha decidit convertir el robot en una estació permanent al costat de Home Plate. Aquesta estació definitiva ha rebut el nom de Troy (Troia). Aquests dies l’arribada de l’hivern marcià amb el Sol baix han fet minvar molt les reserves d’energia de la bateria de manera que Spirit ha entrat en un mode d’hivernació. No sabrem res d’ell en uns quants mesos.

Aquests robots han confirmat analitzant les roques que el planeta Mars va tindre fa milers de milions d’anys una etapa humida amb rius i mars plens d’aigua.

Que passeu uns bons dies de Pasqua menjant la mona i gaudint de la natura i dels cels clars.



  1. Ha sigut impressionant veure 4 planetes + la lluna plena en el mateix firmament. Els amics que han vist els anells de Saturn per primera vegada a traves del telescopi han quedat bocabadats.

    Hem d’anar socialitzant la ciencia i el cosmos!

    Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent