Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

31 d'agost de 2012
0 comentaris

Francesco Rosi, Lleó d’Or a la Carrera

FOTO Francesco Rosi

El Lleó d’Or a la Carrera, premi honorífic anual de la Mostra de Venècia, el guardo per excel·lència de reconeixement i homenatge a una trajectòria cinematogràfica, el rep avui Francesco Rosi. Cineasta compromès, les seves pel·lícules s’incardinen en la realitat política de la Itàlia del segle XX. Films com  Salvatore Giuliano (1962), Le mani sulla città (1963), Il caso Mattei (1972), Lucky Luciano (1973),  Cadàvers excel·lents (1976), Cristo si è fermato a Eboli (1979), que a casa nostra associem a les programacions dels cineclubs i cinemes d’art-i-assaig durant la transició, formen part del patrimoni cinematogràfic no només italià, sinó europeu i mundial, com a exponents d’una manera d’entendre el cinema, com a eina popular, de denúncia política, de compromís de l’autor (en aquest cas, força ben avingut al que era el PCI de l’època).

Arrodonint la cerimònia de lliurament del Lleó d’Or a la Carrera, es projecta Il caso Mattei, guanyadora del Grand Prix de Canes 1972 (denomanció que aleshores tenia el que avui en dia es coneix com a Palma d’Or) i que s’ha programat dins la secció Venezia Classici, en què avui també es pot admirar la versió restaurada de Porcile , de Pier Paolo Pasolini (La societat, qualsevol societat, devora tant els fills desobedients com els que no són ni desobedients ni obedients: els fills han de ser obedients i prou, PP Pasolini)

Una selecció de films que es projecten divendres 31 d’agost a:

Venezia Classici i Retrospectiva.

Il caso Mattei. Direcció: Francesco ROSI. Producció italiana, 1972. Amb Gian Maria Volonté, Luigi Squarzina, Gianfranco Ombuen. Més informació: Mostra de Vènecia 2012 (it/ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Sobre el director: Francesco Rosi (Nàpols, Itàlia, 15.11.1922), que rep el Lleó d’Or a la Carrera.

Porcile. Direcció: Pier Paolo PASOLINI. Producció italiana, 1969. Amb Pierre Clémenti, Jean-Pierre Léaud, Alberto Lionello. Versió restaurada. Més informació: Mostra de Venècia 2012 (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Sobre el director: Pier Paolo Pasolini (Bolonya, Itàlia, 05.03.1922 – Òstia, Roma, Itàlia, 02.11.1975).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!