Raimon torna a la Universitat

Raimon-UV

La Universitat de València ha lliurat aquest dilluns la seua Medalla al cantant Raimon. L’acte s’ha celebrat al Paranimf de l’edifici històric de la Nau i la institució ha volgut reconéixer amb aquesta distinció a Ramon Pelejero Sanchis, conegut artísticament com a Raimon, per la seua “encomiable trajectòria com a cantant i compositor compromés amb el País Valencià”.I jo he tingut l’honor de ser present a l’homenatge a Raimon, el nostre cantant més universal, i que ens ha fet estimar i conèixer els clàssics.

El dia era ben lleig. Plovia a bots i barrals i l’oratge invitava a quedar-se a casa i  no a intentar aventures al mig dels tolls d’aigua. Tanmateix valia l’esforç de la mullada. Raimon anava a rebre l’agraïment d’una de les institucions més antigues del País per la seua defensa de la llengua i cultura.

Segueix…

El Paranimf de la Universitat s’anava omplint de professors, personal de serveis, gent de la cultura (Alfaro, Eliseu Climent…), polítics i molts periodistes i fotògrafs. Tres cadenes de televisió (Canal9, TVE i TV3) tenien les seues càmeres preparades esperant l’arribada del cantant. Dels polítics estaven de tots els partits de l’esquerra (Enric Morera del Bloc, Mònica Oltra de la IPV, Joan Lerma, senador del PSPV, Carmen Alborch, regidora del PSPV, Ricardo Peralta, delegat del Govern Central i un representant del Ministeri d’Educació). Cap ni un representant de la Generalitat Valenciana. Tot el que sone a cultura els fa por.

De sobte, darrere d’una filera de membres del Consell de Direcció, vestits amb les togues de les grans solemnitats acadèmiques, el rector Francisco Tomàs i Raimon apareixen. Tot un mar de flaixos de càmeres allumenen la sala.

Des de la presidència de l’acte, el rector, amb Raimon a la seua dreta i Juan Juliá, rector de la Universitat Politècnica de València a la seua esquerra, donà pas a la Laudatio que va anar a càrrec del catedràtic de Botànica, Manuel Costa, antic director del Jardí Botànic de la Universitat.

I que fa un biòleg parlant de Raimon?  I perquè no ho fa un filòleg?” Va dir. Les raons d’amistat han estat determinants. Costa és de Carcaixent (La Ribera Alta) i Raimon és de Xàtiva (La Costera) i ambdós anaren junts a l’institut José Ribera de Xàtiva a principis dels 50. I després anaren a la Universitat de València a estudiar Biologia i Filosofia, respectivament.

Mars-Comet-NASA

I ens contà les vivències dels dos joves a València, escoltant música, llegint poesia i, és clar també estudiant. Us recomane que llegiu el text complet de Manuel Costa que he posat al final d’aquest post.

El rector Tomás apuntà que hui “estem ací per a dir-li a Raimon que la Universitat de València continua sent la seua casa, potser ara més la seua casa que mai. Per a dir-li que el seu temps i el de la Universitat han recorregut camins i circumstàncies molt semblants. Per a dir-li que des d’aquell viatge amb moto de Xàtiva a València les seues cançons són un territori moral on feliçment ens reconeixem. Per a dir-li, finalment, que aquest matí de dilluns la Universitat de València, i jo en el seu nom, se sent orgullosa de lliurar-li la seua Medalla”.

Després de rebre la medalla Raimon va indicar durant la seua intervenció que fa cinquanta anys, nou mesos, cinc dies i 45 minuts, ell mateix llegia ací en el Paranimf els 4 primers versos del poema d’Ausiàs March conegut com Homenatge a Teresa amb motiu del 550 aniversari del naixement del poeta de Beniarjó. Aquesta coincidència, va afirmar, “em fa goig”. Raimon va indicar que és “un honor sincer i un gran agraïment rebre la medalla de la Universitat de València”, la medalla d’una institució on es va formar intel·lectualment, on va passar importants anys de la seua vida, on es va relacionar amb importants artistes i intel·lectuals. “La Universitat de València va ser sinó el centre del món, el lloc on constatarem que havia món”.

L’acte acabà amb el cant de l’himne de la Universitat Gaudeamus Igitur que sempre és ben bonic d’escoltar.

Raimon-UV2

Finalment Raimon es deixà estimar i posà per fer-se fotos amablement amb tothom qui li ho demanà. Jo ho vaig fer i només li vaig poder dir: Moltes gràcies per les cançons.Text basat en l’article de la web de la Universitat, amb aportacions personals meues.

La Universitat condecora Raimon als cinquanta anys de cantar Al Vent

Article a Vilaweb.

Raimon rep la medalla de la Universitat de València

Fotos:

1. Lliurament de la Medalla. Universitat de València.
2. Moment de l’acte. Enric Marco
3. Posant amb Raimon i el rector Francisco Tomás. Enric Marco

2 pensaments a “Raimon torna a la Universitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *