Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

De Palma estant (II)

Si veure com es comporta la natura és ja de per se un goig, més em meravella encara els científics que són capaços de modelar-la, reproduir-la i finalment desvelar-ne els secrets. I això és el que s’ha vist a la segona sessió de la reunió dels físics solars. Un grup ha aconseguit reproduir a l’ordinador dues taques solars, amb tots els seus atributs: umbra, penumbra, filaments i camp magnètic.

I quin interés té reproduir la natura? Doncs, podeu imaginar que els fenomens astrofísics no es poden portar a cap laboratori terrestre com qui porta una planta desconeguda per analitzar-la. Només és possible reproduir el fenomen, normalment a l’ordinador, posant-hi tota la física necessaria per a que s’assemble a la realitat.
I us puc assegurar que el model s’assembla a la realitat moltíssim.  Ara cal estudiar el model i veure si ens fa veure algun fenomen nou a les taques reals. L’article original publicat a Science no està accessible però si que hi ha alguna notícia ací i ací en anglès.

Altre tema que ha portat discussió és esbrinar que li passa al Sol. Com ja he dit alguna vegada, sembla que aquest mínim d’activitat, que ja dura 2 anys, sense taques, no és gens normal. Fa poc ha sortit un estudi dels físics americans Livingston i Penn que han mesurat el camp magnètic de les taques solars durant els últims 17 anys i han comprovat que aquest camp va minvant any rere any. A aquest ritme el 2015 les taques hauran desaparegut completament. Serà, potser, el començament d’un nou mímin de Maunder?

Tanmateix, els heliosismòlegs, físics solars que estudien els sismes o vibracions del Sol, no estan d’acord que l’activitat solar estiga ara mateix minvant. Les oscil·lacions solars van tornant al seu ritme habitual i això ha començat a passar des de finals del 2007. El problema és que l’activitat solar no és encara visible. No se sap el perquè.

I ens han fet una predicció. En 3 o 4 dies apareixerà una taca a la cara visible del Sol. Ha estat detectada per sismologia a la cara oposada a la Terra. Ja parlarem el pròxim dilluns del tema.

Mentrestant el vent bufa fort i en la llunyania es veuen rajos….

Foto: Taques reals obtingudes a la Swedish Solar Tower de l’Observatorio del Roque de los Muchachos, La Palma. La Terra com a comparació.



  1. Hola,

    una pregunta, m’agradaria comprar-me un llibre que fos d’iniciació a l’astronomia, a poder ser un llibre que es pugui llegir de forma amena i pràctica. És un tema que m’interessa, no m’hi vull dedicar però si que m’interessa i m’atrau i m’agradaria tenir una mica més d’informació i coneixements al respecte.

    Entre altres, buscant per aquesta galàxia que és internet, he trobat el següent llibre: http://www.uv.es/marco/af.html

    No sé si aquest et sembla que està bé o si m’en podries aconsellar algun altra que coneguis.

    Moltes gràcies per avançat.

    Francesc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El Sol per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent