Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El cel de desembre

Aquest mes la constel·lació de Perseu es troba ben alta al cel. Representa un dels mites més importants de les sagues dels herois i déus grecs. Un dia, Perseu, fill de Danae i de Zeus va prometre com a regal al rei Polidectes el cap de la Medusa.

Aquesta era un monstre el coll del qual estava protegit per escates de drac i ullals de senglar. A més la seua mirada petrificava tota persona que la mirara. Només l’ajuda dels déus Hermes i Atenea van permetre Perseu decapitar la Medusa. Del coll tallat va eixir el cavall alat Pegàs. En tornar i passar per Etiòpia va veure Andròmeda lligada a una roca a la vora del mar. La seua bellesa el va enamorar. Així que per tal d’alliberar-la va lluitar contra el monstre marí que pretenia menjar-se-la.

En la constel·lació de Perseu trobarem l’estrella b Persei. Realment és un estel doble que ens apareix de perfil. Cada 2 dies i 21 hores l’estel més dèbil passa per davant del més brillant i produeix un eclipsi estel·lar. El trànsit sobre l’estel brillant dura unes 10 hores en les quals la magnitud aparent del sistema estel·lar (una mesura de la seua lluminositat) baixa de 2,1 a 3,4. La nostra vista és capaç de veure aquesta davallada luminosa i és per això que rep el nom popular d’Algol, dimoni en àrab, ja que en l’antiguitat no es podia concebre que variara la lluminositat d’un estel. Es tracta del que ara s’anomena un sistema binari eclipsant.

Poc després de la posta del Sol, continuarem veient el planeta Venus. El dia 4, una lluna creixent molt fina se situarà exactament per sota d’ell. Serà una imatge interessant de veure.

El planeta Mart es troba alt en el cel durant tot el mes, si mirem en direcció a l’est a la posta del Sol. Aprofiteu per veure’l ara que es troba en oposició, és a dir a la distància mínima a la Terra. Amb un telescopi podem veure detalls a la seua superfície, com els pols marcians (zones blanques) i la zona de Syrtis Major (zones fosques).

Saturn eixirà per l’est cap a les 22 h. de la nit a principi de mes, al voltant de les 21 h. a mitjan desembre i aproximadament a les 20 h. els últims dies del mes.

Júpiter serà visible a altes hores de la matinada per l’horitzó est. Estarà baix durant tot el mes. Mercuri, serà observable molt poc abans de l’eixida del Sol durant pràcticament tot el mes. Podeu tractar de veure’l cap a les 7:30.

La Lluna serà nova el dia 1, quart creixent el 8, mentre que el 15 de desembre estarà en fase de lluna plena. El dia 23 tindrem una lluna en quart minvant. Finalment el 31 de desembre la Lluna presentarà altra vegada l’aspecte de lluna nova.

El planeta Plutó ha estat la notícia d’aquest mes. Arran d’observacions realitzades el passat mes de maig amb el telescopi espacial Hubble, s’ha descobert i s’ha fet públic  que el planeta Plutó té dues noves llunes que l’orbiten. Així que ara el nové planeta del sistema solar té tres llunes: Caront, descoberta l’any 1978 i aquestes dues noves llunes que encara no tenen nom popular.

La imatge adjunta és el mapa celeste per al mes de desembre. És vàlid per al dia 1 de desembre a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de desembre de 2005, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. També el podeu trobar en més alta resolució.

Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Que tingueu unes bones observacions.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent