Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 27 d'abril de 2009

L’ombra de l’iceberg, a València

Després de la projecció, el passat dissabte 25 d’abril, a Tavernes, de la pel·lícula documental L’ombra de l’iceberg, a la qual va seguir un animat debat, avui dilluns 27 d’abril es presenta al Col·legi Major Lluís Vives de la Universitat de València. Us pose seguidament el comunicat de premsa que hem enviat. Esteu tots convidats.


El Col·legi Lluís Vives projecta el documental L’ombra de l’iceberg on s’analitza la foto del milicià mort de R.Capa*L’astrofísic Enric Marco i el metge forense Fernando Verdú, ambdós de la Universitat de València, intervenen en la pel·lícula

El col·lectiu d’estudiants Els quatre gats de Medicina, en el marc de la programació de la Universitat de València de l’Any Internacional de l’Astronomia, organitza la projecció del documental L’ombra de l’iceberg (2007) al Col·legi Major Lluís Vives. Es realitzarà el pròxim dilluns 27 d’abril a les 19.30 hores i, a continuació, es celebrarà un col·loqui amb un dels directors de la pel·lícula Raül M. Riebenbauer, l’astrofísic Enric Marco i el metge forense Fernando Verdú.

La foto El milicià mort realitzada per Robert Capa a la batalla de Cerro Muriano, prop de Còrdova, el 5 de setembre de 1936, ha estat l’objecte d’estudi en el documental L’ombra de l’iceberg. Considerada una icona de la Guerra Civil espanyola, la foto representa la mort d’un combatent republicà. Aquesta mort i les seues circumstàncies són qüestionades des de diversos punts de vista per uns quants experts com un forense, un militar, un astrofísic i alguns fotògrafs professionals al citat documental dels directors Hugo Doménech, professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I, i Raúl Riebenhauer, periodista.

Dos membres de la Universitat de València han aportat al documental L’ombra de l’iceberg els seus coneixements i experiències per a analitzar la fotografia des d’un punt de vista científic. Hi ha intervingut: Fernando Verdú, forense del Departament de Medicina Legal i Forense  i Enric Marco, astrofísic del Departament d’Astronomia i Astrofísica.

La pel·lícula, presentada a la Mostra de València de 2007 i a nombrosos certàmens internacionals, ha rebut premis com: Mejor Documental Iberoamericano Sección Oficial DOCSDF 2007 (México), Mejor Documental Social Español DOCUSUR 2007 i el 2º Premio Festival de Cine Documental de Jaén 2008.

Aquest documental de Dacsa Produccions, productora dirigida per Xavier Crespo, ha rebut l’ajut de l’Institut Valencià de Cinematografia (IVAC) i de Radio Televisió Valenciana. Finalment, la Universitat Jaume I també ha col·laborat amb l’aportació de material tècnic i personal.

Foto: Primera aparició de la foto a la revista VU, setembre 1936.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cinema per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent