vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

12 d'octubre de 2011
0 comentaris

991´n Macabevs 2010: benaurança bíblica


“991’n Macabevs Deveses 2010”

Vi blanc jove

DO Catalunya

Les Deveses

Móra la Nova (Ribera d’Ebre)

Celler: Baronia d’Entença (Pascona)

Anyada: 2010

Raïm: Macabeu

Grau alcohòlic: 13%vol

Preu aproximat: 8,80 euros

 

 

 

Comentari:

Encara que no es coneix amb certesa l’origen etimològic del mot macabeu, es considera que podria fer referència a la nissaga jueva dels Macabeus que apareix en diversos passatges de la Bíblia. Tot i que també hi caben altres explicacions, per exemple, que sigui una derivació de l’adjectiu macat, en referència a la pell fina del seu gra.

 

En castellà “viura”, és el vi blanc de referència a la Rioja i a d’altres zones vitívinícoles. A Catalunya, la major part de producció de macabeu es destina a la producció de cava. No obstant, també es poden trobar vins  blancs tranquils, elaborats com a monovarietal, com és el present cas, o acompanyant altres varietats autòctones.

La intrahistòria del 991 és certament complexa. Baronia d’Entença és un celler situat a Falset que elabora vins amb la marca Pascona, a la DO Motsant. L’antecessor del 991’n Macabeus, fins a la collita 2009,  era el Pascona Fresia Blanc. El 2010, però, el celler inaugura una nova gamma de vins anomenada Línia 900, aprofitant les vinyes de macabeu i monastrell que posseeix al sud de Móra la Nova, a la partida de Les Deveses: el 991’n Macabevs i el 992’s Monastrells. Dos monovarietals de finca, un macabeu i un monastrell, acollits a la DO Catalunya.
Són vins concebuts d’una manera molt personal, fins al punt que el nom del seu creador, Toni Ripoll, apareix sense manies a l’etiqueta frontal de l’ampolla en la seva condició de vinater.

Ripoll explica que 991 és el número de ceps de macabeu plantats, el mateix que la densitat del vi una vegada acabat de fermentar.

La peculiariatat d’aquest vi és conseqüència, almenys, de tres factors. En primer lloc, una excel·lent matèria primera procedent de vinyes velles. En segon lloc, l’aposta per un vi amb un grau alcohòlic superior a l’habitual en els vins de macabeu, visible a la copa per la seva llàgrima densa, i que proporciona més cos al vi. I tercer, un procés de criança amb les mares  (sediments del raïm) certament aconseguit, que li proporciona cremositat en aromes i complexitat gustativa en boca.

El resultat és un vi que s’allunya dels macabeus més clàssics, suaus i afruitats, per endinsar-se en una complexitat de matisos més gran. Una benaurança.

Nota de tast. Color groc daurat brillant. Aromes intensos en nas, on s’hi combinen notes de fruita (aranja, poma, préssec) amb flors blanques i silvestres (fonoll). En boca és ampli i melós, recuperant la sensació de fruita i vegetal, final amargós i sec. Retronasal persistent.

Data de tast: octubre 2011.

Valoració dels Vins que Estimo: Excel·lent 9,50/10.

Altres informacions. A You Tube es pot trobar un vídeo en què Toni Ripoll de Cellers Pascona presenta la seva nova Línia 900 a l’Orangette de Reus (maig 2011). Bon reportatge i bona música. També es pot llegir un post sobre el vi a l’interessant bloc d’actualitat Vi-Franc de Ramon Francàs.

L’anècdota. No molt lluny de Les Deveses, una fotografia de Robert Capa retrata l’escriptor Ernest Hemingway durant la batalla de l’Ebre, segons s’explica en el bloc Alego (angellluis.blogspot.com). La imatge de Hemingway carregant un fusell al costat d’un jove soldat republicà està presa molt a prop del riu Ebre i del barranc del Brull, i orientada cap al sud del municipi, on s’hi troba una part de les finques de la partida de Les Deveses. 

El contrapunt. No és fàcil trobar informació sobre aquest vi a la xarxa. La seva cerca es complica, a més, per uns criteris comunicatius del celler que són confusos i que caldria corregir per a que la informació sigui més accessible per al públic en general. Hi ha un cert embollc entre marca principal (Pascona), seu (Falset), o DO (Montsant) que no concorden en absolut amb les coordenades dels nous vins de la Línia 900, amb DO, localització geogràfica, marca i disseny diferenciats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!