Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 7 de gener de 2012

Final de festa, o gairebé

Vicent Partal va tancar la fira de llibres i de música a l’Ateneu de Bétera, amb una conferència en exclusiva per als amics de la casa i de la comarca: hi havia Carles Subiela, que va agrair la invitació i va fer unes paraules de cloenda, i Antoni Marzo, que reservà el discurs per a després de sopar. L’última de les activitats d’un programa que enguany tornava a aplegar autors, poetes, periodistes, blocaires, joves i grans, va resultar la de més públic, i és que Vicent no fa fer màgia però gairebé. Ens va il·lustrar sobre els canvis presents i futurs dels llibres i de retop de la lectura: un repàs alliçonador i tècnic a la vegada: canvis en la manera de produir els llibres, en la manera d’editar-los, de distribuir-los, d’accedir-hi, de comprar-los, fins i tot en la manera de llegir-los… Els llibres en paper, els e-readers, o lectors, l’ipad, els llibres en pdf i els llibres interactius, ventages i inconvenients de les plataformes i els aparells que ara ofereixen sobretot lectures en espanol, amazone, edi.cat, o aquella supermàquina que imprimeix un llibre mentre et fas un café, com una editorial exprés, vaja… Una vesprada-nit sobre el present i el futur dels llibres, i dels llibres en català particularment.
Ja hem començat a fer balanç: uns sis-cents títols diferents, l’obra completa de Valor, que no ha tingut gaire eixida –aixi ens va després el país (i el nivell de llengua), pocs mestres del poble per la fira, malgrat que n’hi ha censats gairebé tres-cents (així lluu també l’escola), llibres en valencià, exclusivament, una mitjana de vint persones en cada activitat, dalt o baix (dies de trenta-cinc, dies de quinze), Jo confesso, novel·la grossa més venuda; L’os de la música, poemari més venut; Clàudia i l’esperit de la muntanya, infantil més venut, la intervenció de Joan C. Clotaldo la més emotiva i espectacular, sens dubte; la presentació de Josep Vicent Pitxer, sobre Josep Maria Jordan, la més elaborada, 2.300 euros totals de venda, i la col·laboració entusiasta d’autors, de mestres, de joves blocaires, així com dels voluntaris encarregats de fer guàrdies i atendre el públic. Vuit dies de fira totals que han farcit de vida l’ateneu de Bétera.
Agraïment especial a Roser Verdevio i Clàudia Sebastian, Maria Josep Picó, Ricard Peris, Francesc Raga, Jordi Orts, Joan Domínguez, Josep Fornieles, Xavi Ginés, Empar Aguado, Joan C. Martín, John Mahger, Josep Vicent Pitxer, Josep Maria Jordan, Isabel Garcia i Vicent Partal… Si ens deixem res, ja ens ho perdonareu.
Segon any de fira, i segona vegada que podem sentir-nos satisfets del treball i del resultat de tot plegat.



  1. Als que s’ha d’agrair l’esforç és a tots vosaltres. Per tirar endavant de la iniciativa cultural, per oferir un espai i un temps tan valuós a la gent del vostre poble i de la vostra comarca. Jo especialment us felicite per mostrar als mmés joves, la canalla més brutal, un model i un camí que paga la pena seguir. A veur’em si l’any vinent podem presentar el nostre increïble circ de puces! Segur que farem ple de gom a gom.

    BON ANY 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de ateneu_bétera per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent