Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Parlant d’astronomia a Madrid

La seu del CSIC a Madrid va acollir fa uns dies la II Asamblea Nacional del Año Internacional de la Astronomia. Astrònoms professionals de la Universitat, dels Instituts d’Astrofísica, del CSIC, astrònoms amateurs i membres de museus i planetaris d’arreu de l’estat s’aplegaren a l’Instituto de Química-Física Rocasolano del CSIC de Madrid el dia 24 i 25 de setembre passat.

Molts grups estan treballant de valent per a que l’esdeveniment siga un èxit. Molts projectes estan en marxa per a començar l’any que ve.

Els nous mitjans de comunicació d’internet es presenten com les ferramentes especials per difondre aquesta ciència a la gent. Portals d’internet, blocs, etc seran la carta de presència al món però, és clar, també serà present el contacte directe amb la gent a través de xerrades, observacions populars, etc…

Segueix …

L’Instituto de Química-Física Rocasolano del CSIC de Madrid va acollir l’encontre el dia 24 i 25 de setembre passat. L’edifici, d’aspecte clàssic, ja s’ho val. Construït el 1932 va ser finançat per la Fundació Rokefeller.Van ser dos dies intensos plens de ponències. Ara i ací no pretenc explicar detalladament totes les intervencions dels ponents. Faré una visió succinta de la reunió i destacaré la part més significativa.

El dia 15 i 16 de gener a la seu de l’UNESCO a Paris s’obrirà solemnement l’Any Internacional. Farà 400 anys que Galileo, usant un telescopi fet per ell mateix, mirà la Lluna i se sorprengué en veure muntanyes i valls. En féu un llibre, Sidereus Nuntius, i continuà observant estrelles en la Via Làctia, satèl·lits al voltant de Júpiter i s’anà convertint en clarament copernicà. El 1616 l’Església declarà el copernicanisme una doctrina herètica i Galileo, malgrat ser amic i admirador del Papa, hagué de retractar-se per no acabar a la presó.

Pedro Russo, coordinador internacional de l’AIA2009, ens parlà de les activitats a nivell mundial. Va elogiar el treball fet arreu del mon on hi 123 països que participen en la festa de l’astronomia. Com a nota curiosa ens contà que el Vaticà pretén erigir una estàtua de Galileo. Mai és tard per a fer-se perdonar les ofenses.

Els grans projectes, anomenats projectes pilars internacionals seran segur un èxit de participació, tal com ens contà la coordinadora per a l’estat Monserrat Villar.

Ella és una astrònoma és una iniciativa per avaluar la incidència de la dóna al camp de l’astronomia, tant durant la història com en l’actualitat. Es faran enquestes tant en el camp professional com amateur.

Portal a l’Univers serà una web activa durant aquest any on trobar informació de les activitats de l’Any Internacional, fotos, vídeos, etc…

100 hores d’astronomia és un projecte en el que estan involucrats nombrosos observatoris d’arreu del món. Amb els seus telescopis s’ensenyarà a tota la gent interessada del món les meravelles del cel, tant de dia com de nit, entre els dies 2 i 5 d’abril de 2009.

Un Univers per descobrir, una exposició de 50 fotos espectaculars de gran format que mostren imatges astronòmiques i que es posaran en llocs de pas a les grans ciutats.

A més a més altres projectes d’escala només espanyola, anomenats emblemàtics, també són interessants, com:

Mesurar el radi de la Terra, tal com ho feren a l’antiga Grècia. Nombrosos instituts de secundària, museus i universitats ho realitzaran. En aquest projecte cal una participació massiva per a que els resultats siguen fiables. Ho coordina Pere Closas de l’Agrupació Aster de Barcelona.

Astronomia per a discapacitats. Ells també tenen tot el dret de gaudir i conéixer els misteris del cel. S’ha creat un programa de planetari per a invidents així com programari lliure per a persones de mobilitat reduïda. Ho coordina Amelia Ortiz, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.

Festa de les Estrelles, en el que les associacions astronòmiques amateur realitzaran activitats d’observació obertes a tot el públic en carrers, places i llocs emblemàtics. Durant tot 2009 se’n faran unes quantes, una d’elles coincidirà amb les 100 hores d’astronomia.

Astro per a tots els públics pretén l’entrada de l’Astronomia en la vida quotidiana, mitjançant imatges espectaculars que es podran descarregar gratuïtament. A més a més l’astronomia serà present a segells de correu i bitllets de loteria i ONCE.

Astronomia als carrers vol que l’Astronomia entre en el nomenclàtor del màxim nombre de municipis. Es vol aconseguir que les autoritats locals bategen carrers i places amb noms d’astrònoms o objectes astronòmics.

La presidenta de la Sociedad Malagueña de Astronomia (SMA), Blanca Troughton, ens explicà que les agrupacions astronòmiques espanyoles estan plenament involucrades en els projectes pilars i emblemàtics i també amb els seus propis.

Precisament la SMA promou el projecte IACO, per a realitzar mesures de qualitat del cel a través de cartes de constel·lacions conegudes. Destacà la mesura realitzada per membres de l’Agrupació Astronòmica de la Safor al seu nou lloc d’observació a la Vall de Gallinera (magnitud límit visual 6.6).

La Universitat de València participarà en aquestes i en altres activitats. Us en donaré complida informació.

La reunió acabà i, abans de marxar, encara vaig tindre temps de passejar per la Residència d’Estudiantes, allí al costat, on Dalí, García Lorca i Buñuel va viure allà en temps de la República.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de IYA2009 per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent