Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El cel d’octubre 2008

La tardor ja ha entrat de ple amb les primeres pluges. I com sempre la pluja no sap ploure. Sueca inundada, Tavernes poc li ha faltat. La temperatura va minvant poc a poc i l’hivern s’albira lluny, lluny i alhora tan prop…

Aquest mes el dedicarem a la constel·lació d’Aquarius. El mite l’associa amb Ganimedes, el més bell mortal que pasturava les ovelles a les afores de Troia. Zeus se n’enamorà…

Els planetes Venus i Júpiter es veuran a la posta de Sol. Saturn unes hores abans de l’eixida.

I el Mars Polar Lander continua fent descobriments des de prop del pol de Mart estant. La primera neu de l’hivern a Mart…

Segueix…

Mirant al Sud a mitjanit veurem una de les constel·lacions del Zodíac, Aquari. És, per tant, una de les més antigues. Diversos mites estan associats a aquesta.

La història més coneguda associa Aquarius amb Ganimedes, un jove troià considerat el més bell dels mortals. El pare dels déus, Zeus, se n’enamorà i encarregà el seu ocell predilecte, l’àliga, que el portara a l’Olimp. L’animal agafà l’adolescent amb les urpes i se l’emportà volant.

A la casa dels déus, Ganimedes feia de coper; abocava el nèctar a la copa de Zeus. En compensació pel rapte el déu regalà al pare de l’infant uns cavalls divins. L’àliga que havia col·laborat amb el segrest esdevingué una constel·lació, l’Àliga.

Aquari és representat amb la figura d’un home que aboca agua d’una gran gerra.

La constel·lació presenta dues nebuloses planetàries ben conegudes: la nebulosa Saturn (NGC 7009) i la famosa Nebulosa Hèlix (NGC 7293).

També en aquesta zona del cel s’hi poden trobar 3 estrelles amb planetes: Gliese 876, amb tres planetes, un d’ells de 6-8 vegades la massa de la Terra, 91 Aquarii i Gliese 849 amb un planeta de la massa de Júpiter.

A la posta del Sol, mirant cap a l’oest, el planeta Venus es veurà ben bé durant tot el mes. Però estarà molt prop de l’horitzó i la seua visió durarà poc. Una mica més alt veurem el planeta Júpiter. Podrem observar-lo només fins a les 23:30 a principi de mes i fins a les 21:30 a finals de mes. Cada vegada estarà més baix i la seua visió serà més difícil. Aprofiteu ara per observar-lo.

Abans de l’eixida del Sol, mirant cap a l’est, podrem admirar el planeta dels anells, Saturn.

El 7 d’octubre la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent. Tindrem lluna plena el dia 14, i quart minvant el 21. El dia 29 el nostre satèl·lit ens mostrarà l’aspecte de lluna nova.

Phoenix Mars Lander de NASA ha detectat neu caient de núvols marcians. Els experiments de la sonda al terra han proporcionat indicis d’una interacció entre minerals i aigua líquida en el passat, processos que ocorren a la Terra.

Un instrument làser dissenyat per obtenir dades de com l’atmosfera i la superfície interaccionen a Mart ha detectat neu de núvols a uns 4 quilòmetres per sobre del lloc d’aterratge de la sonda. Les dades mostren que la neu es vaporitza abans d’assolir el terra.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 d’octubre de 2008, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Solament caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Foto: Rapte de Ganimedes. Autor: Peter Paul Rubens. Data:1611-12. Museu:Palau Schwarzenberg de Viena. Web: arteHistoria

Figura: Mapa celeste per al mes d’octubre 2008. Vàlid per al dia 1 d’octubre a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent